25 Nisan 2024 Perşembe   

SKOLYOZ

SKOLYOZ
 

• Skolyoz
Omurganın orta hattan rotasyonel (dönme) olarak 10 dereceden fazla sağa veya sola eğilmesidir. Bu derecenin altında ve rotasyon olmadığı zaman skolyoz teşhisinden çok bölgesel kas güçsüzlükleri veya disk hernileri, omurgaya ait farklı tıbbi sorunlar akla getirilmelidir.

• Skolyozun tipleri
Anne karnında doğuma kadar geçen sürede oluşabilecek omurilik içi veya omurgaya bağlı gelişim bozuklukları sonucu olan konjenital (doğumsal) tip, sebebi bilinmeyen ve özellikle ergenlik döneminde hızla derece artışı gösteren idyopatik tip, sinir ve kas sistemindeki rahatsızlıklara bağlı olan Nöromüsküler tip, ve yaş ilerledikçe dejenerasyon yani yıpranmaya bağlı olan de novo tip olarak başlıca tiplendirme yapılabilir.

• Skolyozun belirtileri
En önemli belirti vücutta simetrinin kaybolmasıdır.  Her iki omuz ve kalça seviyesinin eşit ve yere paralel olmaması, göğüs bir yarımının öne doğru çıkıntılı halde durması, özellikle öne eğilmelerde hörgüç benzeri sırt çıkıntısının oluşması, dik durmada zorluk ve dik durmaya çalışılsa dahi bunun dış görünüşe yansımaması, şiddeti gün geçtikçe artan sırt, bel ve omuz ağrılarının olması başlıca belirtilerdir.

• Skolyoz tanısı
Polikliniğe omurga eğriliği şüphesi ile gelen hastanın öncelikle vücut üst yarımının çıplak muayenesi yapılarak asimetrik bir görüntü olup olmadığı gözlemlenir. Yürüme analizi, radyolojik yöntemlerden öncelikle tüm omurgayı gösteren röntgen, gerekirse MR ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerden yararlanılarak doğru tanıya ulaşılır.

• Yenidoğan veya erken çocukluk çağında skolyoz
Konjenital skolyoz olarak anılan skolyoz tipi erken çocukluk çağı veya yeni doğanda tespit edildiğinde altta yatan sebepler, özellikle de omurilik içi gelişim bozuklukları ve anomaliler bir an evvel tespit edilerek çözüm yoluna gidilmelidir.

• Skolyoz takibi
 
Skolyoz tespit edildiği zaman öncelikle derecesi hesaplanır. Skolyozun tespit edildiği yaş önemlidir. Ergenlik çağından önce tespit edilen skolyozun derecesinin ergenlikte hızlı boy uzama dönemiyle birlikte artma ihtimali yüksektir. Bu nedenle ergenlik dönemine yakın olarak tespit edilmiş skolyoz mutlaka sık aralıklarla takip edilmelidir. 20 dereceye kadar olan skolyozlar ılımlı skolyoz olarak tanımlanırken 20- 40 derece arası skolyozlar önemsenmeli ve artmamasına yönelik tedavi yöntemlerine önem verilmeli, 40 derece üzeri skolyozlar ise cerrahi adayı olabileceği için yakın takip edilmelidir.

• Skolyoz hastasının yaşam şekli
Hastalar özellikle omurgaya destek olan kaslarını güçlü tutmak, zayıf ise güçlendirmekle ileriki yaşamlarında derecenin hızla ilerlememesi yönünde önlemler alabilirler. Egzersiz bir yaşam şekli olarak akıllarının bir köşesinde durmalıdır. Yüzme  skolyoz derecesinde azalmaya sebep olmasa da tüm kasları güçlendireceği için önerilen sporlar arasındadır. Uzun süreli masa başı oturmaları ve özellikle bilgisayar başında geçirilen zaman asla önerilmez. Düşük dereceli skolyozlarda fizyoterapi yöntemleri ile etkili bir derece kontrolü sağlanabilir.

• Skolyoz tedavisi
Hastanın yaşı, skolyozun derecesi, aralıklı olarak takiplerde derecenin artışı tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde temel detaylardır. Tedavide fizik tedavi yöntemleri, alçılama, korse tedavisi ve cerrahi yöntemler hastalığın seyrine göre planlanır.  Korse tedavisi özellikle erken çocukluk çağında ve hızlı boy uzama dönemine girmemiş olan hastalarda, orta derecede skolyozların ilerlemesini durdurabilmek amacıyla önerilir.  Skolyozu düzeltici bir tedavi değildir.

• Skolyoz ameliyatı
Boy uzama dönemine girmemiş ancak hızlı olarak derecesi artan çocuk hastalarda boy uzamasına engel olmayan teknikler kullanılabilir. Bu yöntemler uygulandığında aralıklı olarak kontroller yapılıp kısa süren cerrahi işlemler ile sistemin boy uzatması yapılabileceği gibi manyetik sistemlerle de cerrahi müdahale yapmadan cilt üzerinden boy uzatma işlemi yapılmaktadır. Boy uzaması tamamlanmış veya hızlı boy uzama dönemini geçirmiş olan hastalarda ise füzyon denilen omurgayı tek bir kemik gibi donduracak ameliyat teknikleri kullanılmaktadır.

• Skolyoz ameliyatı sonrası yaşam
Ameliyat ettiğimiz hastaların ilk 5-7 gün arası hastane de yatış ve bakım süreci sonrası evde geçirilecek 30 günlük bir dönem sonrası normal yaşama dönmelerini önermekteyiz. Okul çağı çocukları büyük çoğunlukla 30 gün sonra okula gidebilmekte, bu süre 45 güne kadar uzayabilmektedir. İlk 6 ay ağır sporlardan kaçınmak, bunun yerine kasları güçlendirici egzersizler yapmak önerilir.


Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı
Op. Dr. Cem Karabulut
Özel Rami Hastanesi
Omurga Cerrahisi Merkezi


Tarih: 21 Haziran 2022 Salı    Hit: 1913

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol