04 Mayıs 2024 Cumartesi   

SESDER'DEN KONFERANS

SESDER'DEN KONFERANS
 

Yunus Emre Konferans Salonda gerçekleşŸen konferansa İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer CoşŸkun, İstanbul Esnaf Odaları BirliğŸi BaşŸkanı Faik Yılmaz katıldı. Oturum BaşŸkanlığŸını İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdülmecit KarataşŸ'ın yaptığŸı program yoğŸun ilgi gördü.

İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer CoşŸkun, İstanbul Esnaf Odaları BirliğŸi BaşŸkanı Faik Yılmaz, Sultangazi Belediye BaşŸkanı Cahit Altunay, Marangozlar Odası BaşŸkanı Ziya Özel, SESDER BaşŸkanı Ramazan Altan, Küçükköy Esnaf Sanatkarlar Odası BaşŸkanı Erkan Kaya, İstanbul Spor Ayakkabıcıları Dernek BaşŸkanı Ramazan Dere, Büyük Birlik Partisi Sultangazi İlçe BaşŸkanı Hakan Yıldırım, Demokrat Parti Sultangazi İlçe BaşŸkanı Mahmut Yılmaz, Muhtarlar, STK’ların temsilcileri ve yerel medya temsilcilerinin katıldığŸı programa esnaflar tarafından yoğŸun katılım oldu.

 Programda ilk konuşŸmayı yapan İŞKUR İstanbul İl Müdürü ÇoşŸkun, İşŸKur’u tanıtarak başŸladığŸı konuşŸmasında eğŸitim istihdama yönelik kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdiğŸi konuşŸmasında özetle şŸunları ifade etti:

 “İşŸ-Kur 4904 Sayılı Kanun ile istihdamın korunmasına, gelişŸtirilmesine, yaygınlaşŸtırılmasına ve işŸsizliğŸin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak, İşŸsizlik sigortası hizmetlerini yürütmek üzere 25.06.2003 tarihinde kurulmuşŸtur. Kurum, ÇalışŸma ve Sosyal Güvenlik BakanlığŸının ilgili kuruluşŸu olup, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişŸiliğŸi haiz, idarÜ® ve malÜ® bakımdan özerk bir kamu kurumudur.”

İŞKUR’un görevlerini de sıralayan CoşŸkun, İşŸ-Kur’un görevlerinin; ulusal istihdam politikalarının hazırlanmasına katkı sağŸlamak, işŸgücü piyasası verilerini derlemek, analiz etmek ve yorumlamak, işŸgücü arz ve talebi arasında aracılık hizmeti yapmak, aktif / pasif istihdam politikalarını yürütmek, kuruma kayıtlı işŸsizlere; meslek edindirme, gelişŸtirme, değŸişŸtirme ve girişŸimcilik eğŸitim programları uygulamak, özürlülere mesleki rehabilitasyon hizmetleri vermek, verdirmek, toplum yararına çalışŸma programları düzenlemek, istihdamdaki işŸgücüne eğŸitim seminerleri vermek olduğŸunu belirtti.

Türkiye’deki İşŸsizlik ve istihdama da değŸinen CoşŸkun, istatistiksel rakamları şŸöyle sıraladı:

KURUMA KAYITLI İŞSİZLERİN YAŞ GRUBU DAĞILIMI

YaşŸ Grubu       Erkek              Kadın   Toplam                        Oran

15 - 19                        2.451               1.103   3.554               %1,62

20 - 24                        15.280             11.686 26.966             %12,30

25 - 29                        34.254             17.695 51.949             %23,70

30 - 34                        34.395             14.677 49.072             %22,39

35 - 39                        27.910            38.051                        %17,36

40 - 44                        20.518             6.349   26.867             %12,26

45 - 54                        1.5564             4.916   20.480             %9,34

55 - 64                        1.631               465      2.096               %0,96

65 +                109                  33        142                  %0,06

Genel Toplam  152.112           67.065 219.177           %100,00

2010-2011 yıllarında aktif istihdam programları için ilimize tahsis edilen ödenek durumu hakkında da bilgi veren CoşŸkun, bu konuda şŸu bilgileri verdi:

“2010 yılı için 67.268.267,52 TL’lik ödenek tahsis edilmişŸ, Bu ödeneğŸin 47.268.267,52 TL’lik kısmı mesleki eğŸitim hizmetlerine ayrılmışŸtır. Eylül ayı sonu itibarı ile bu ödeneğŸin 38.196.401 TL si harcanmışŸ, TYÇP kapsamında ki projeler için 16.626.055,00 TL ayrılmışŸtır; 16.599.962,36 TL harcanmışŸtır. 2011 yılı için ise 38.890.000 TL mesleki eğŸitimler için ödenek tahsis edilmişŸtir.

2010 yılı’nda aktif istihdam programları kapsamında işŸgücü yetişŸtirme kursları 1, İşŸgücü YetişŸtirme Kursları – 2, İşŸgücü YetişŸtirme Kursları – 3, İşŸgücü YetişŸtirme Kursları -4 olarak ana başŸlıklarda toplanan işŸgücü yetişŸtirme kurslarını anlattı.

Alt Komisyonun, İstihdamı TeşŸvik İçin Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğŸişŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na da değŸinen CoşŸkun konu hakkında da şŸu açıklamalarda bulundu:

“4447 sayılı İşŸsizlik Sigortası Kanunun geçici 10.Maddesinde yapılmakta olan yasal düzenleme ile; 
MADDE 60-. 31/12/2015 tarihi’ne kadar işŸe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren özel sektör işŸverenlerince işŸe alınan ve fiilen çalışŸtırılanların; işŸe alındıkları tarihten önceki altı aya ilişŸkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışŸında olmaları, aynı döneme ilişŸkin işŸe alındıkları işŸyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve bu maddede belirtilen diğŸer koşŸulları da sağŸlamak kaydıyla, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde sayılan ve 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işŸveren hisselerine ait tutarı, işŸe alındıkları tarihten itibaren işŸsizlik Sigortası Fonundan karşŸılanır.

BU MADDEDE BELİRTİLEN TEŞVİKLER -1
a)18 yaşŸından büyük ve 29 yaşŸından küçük erkekler ile 18 yaşŸından büyük kadınlardan;
1-Mesleki yeterlik belgesi sahipleri için kırksekiz ay süreyle,
2- Mesleki ve teknik eğŸitim veren orta öğŸretim ile meslek yüksek okulu veya Türkiye İşŸ Kurumunca düzenlenen işŸgücü yetişŸtirme kurslarını bitirenler için otuzaltı ay süreyle,
3- (1) ve (2) numaralı alt bentlerde sayılan belge ve niteliklere sahip olmayanlar için yirmidört ay süreyle,

b) 29 yaşŸindan büyük erkeklerden (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinde sayılan belge ve niteliklere sahip olanlar için yirmidört ay süreyle,

c) (a) ve (b) bentleri kapsamına girenlerin Türkiye işŸ Kurumuna kayıtlı işŸsizler arasından işŸe alınmalari halinde ilave olarak altı ay süreyle,

İSTİHDAM TEŞVİKLERİ -2 
 ç) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışŸmakta iken, bu maddenin yürürlüğŸe girdiğŸi tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğŸitim veren orta ögretim ile meslek yüksek okulunu bitirenler için oniki ay süreyle,

d) 18 yaşŸından büyüklerden bu fıkranın (a), (b) ve (ç) bentlerine girmeyenlerin Türkiye işŸ Kurumuna kayıtlı işŸsizler arasından işŸe alınmaları halinde altı ay süreyle, uygulanır.

e) Bu maddede sayılan belge ve nitelikler nedeniyle destek unsurundan yararlanabilmek için sigortalıların sahip oldukları mesleki yeterlik, mesleki ve teknik eğŸitim veren ortaöğŸretim kurumları ile meslek yüksek okulu veya Türkiye işŸ Kurumunca düzenlenen işŸgücü yetişŸtirme kurslarına ilişŸkin belgelerde belirtilen meslek ya da alanlarda işŸe alınmaları ve/veya çalışŸıyor olmaları gerekir. Bu maddeyle sağŸlanan destek unsurundan aynı sigortalı için bir kez yararlanılabilir.

İSTİHDAM TEŞVİKLERİ -3
MADDE 64-
4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının sonuna, aşŸagidaki cümle ve ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşŸağŸıdaki fıkra eklenmişŸ, dördüncü fıkrası ile yedinci fıkrası aşŸağŸıdaki şŸekilde değŸişŸtirilmişŸtir. “Birden fazla ilde işŸyerleri bulunan işŸverenlerin, bu kapsanda çalışŸtırmakla yükümlü olduğŸu isçi sayısı, bu işŸyerlerinde çalışŸan toplam işŸçi sayısına göre hesaplanır.”

İkinci konuşŸmayı İstanbul Esnaf SanatkÜ¢rlar Odaları BirliğŸi (İSTESOB) BaşŸkanı Faik Yılmaz yaptı. Yılmaz esnaf ve sanatkarların sorunlarına değŸindiğŸi konuşŸmasında, devletin verdiğŸi teşŸviklerden genel olarak büyük firmaların yararlandığŸını, esnaf ve sanatkar üzerinde ise ciddi bir vergi, SGK, elektirik vs. giderlerinden oluşŸan maliyet yükü olduğŸunu ifade etti. Küçük esnafın korunmasının gereğŸini ifade ettiğŸi konuşŸmasında, Avrupa ülkelerinde verilen desteklere dikkat çeken Yılmaz, “Küçük olanın desteklenerek büyütülmesini istediğŸi konuşŸmasında özetle şŸunları ifade etti:

“Esnaf ve sanatkar topluluğŸu yalnız Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü değŸil, aynı zamanda maneviyatı ve ülkesine, devletine bağŸımlılığŸı ile de bu milletin orta direğŸidir. BelirttiğŸiniz gibi ülke çapında 13 federasyon, 82 il birliğŸi ve 3 bin 127 odaya bağŸlı resmi kayıtlı 2 milyonu aşŸkın küçük esnaf sanatkar işŸyerinde faaliyet gösteriyor. Ancak bu resmi aktif üye sayısı dışŸında bazı kimlik bilgileri eksik olduğŸu için pasifte kalan ve bir de kayıt dışŸı çalışŸan esnaf sanatkarlarımız var ki bunları da katarsak ülke çapında ben şŸahsen 4 milyona yakın esnaf sanatkar bulunduğŸunu düşŸünüyorum. Tabi esnafın aile fertlerini ve de yanlarında çalışŸtırdıkları personeli de hesaba katarsanız 7-8 milyonu aşŸkın insan bizim kitlemiz demektir. Anadolu’da bir köye, bir kasabaya gittiğŸinizde o bölgede karşŸılaşŸacağŸınız, konuşŸacağŸınız ilk insan oralarda sözü geçen insan esnaftır. O bölgelerin, mahallelerin bekçisi, sokakların ışŸığŸı esnaftır. Siyasetçi seçim zamanı önce esnafı gezerek çalışŸmaya başŸlar. İstanbul BirliğŸimize bağŸlı 153 odamız faaliyet gösteriyor. Bunlardan 100’ünü Ayakkabıcılar Odası’ndan Bakkallar Odası’na, Berberler Odası’ndan Kuaförler Odası’na kadar ihtisas odaları oluşŸturuyor.18’i ilçelerde birleşŸik esnaf odası, 35’i de taksici ve minibüsçü gibi motorize odalardan meydana geliyor. Şu anda aktif kayıtlı 255 bin üyemiz bulunuyor. Ancak pasif kayıtlı ve diğŸer kayıtdışŸı olanlarla birlikte İstanbul’daki esnaf sanatkar sayısı 750 bin civarındadır.

Küçük esnafın korunması konusunda hiçbir tedbir alınmıyor. AVM’lerin işŸi iyi olabilir. Ancak oralarda kasaya giren para akşŸam bankalardan yabancı ülkelere akıyor. Bunu hükümetimizin görmesi gerekiyor. Ben üstüne basa basa söylüyorum. Bu ülkenin orta direğŸi olan kendi ekmeğŸini kendi kazana küçük esnaf sanatkar korumaya alınmalıdır. Biz bunun çalışŸmasını yetkilerle yapmaya hazırız.”

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdülmecit KarataşŸ kapanışŸ konuşŸmasını, Kalkınma Ajansının çalışŸmalarına değŸinerek oturumu tamamladı.

Tarih: 2- Aralık 2011 Salı    Hit: 1780

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol