25 Nisan 2024 Perşembe   

PLEVNE KAHRAMANI GAZİ OSMAN PAŞA ANILDI

PLEVNE KAHRAMANI GAZİ OSMAN PAŞA ANILDI
 

Türk tarihi ve dünya savaş tarihinde önemli bir yer tutan Plevne Savaşı'nın komutanı Gazi Osman Paşa, ölümünün 114’üncü yılında Fatih Camii'ndeki türbesinde kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

“Tuna Nehri akmam diyor. Etrafımı yıkmam diyor. Şanı büyük Osman Paşa Plevne'den çıkmam diyor” dizeleriyle Türk insanının yüreğinde haklı bir gurura ve onura sahip olan Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, ölümünün 114’üncü yılında Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği programla anıldı. Gaziosmanpaşa Müftü Vekili Hasan Kuzeytemiz’in okuduğu duanın ardından konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Yüksek Mühendis Hasan Tahsin Usta, Gazi Osman Paşa’nın ölümünün 100. yılında da kabrini ziyarete geldiğini ve o günün de çok özel bir gün olduğunu belirterek, "Gazi Osman Paşa,  dünya tarihine girmiş bir ordu komutanı ve birçok dünya devletinin başarısını ders olarak okuttuğu bir kahramandır. Rus ve Romanyalı askerlerden oluşan büyük bir ordunun Plevne’yi kuşatması karşısında, yaklaşık 5 ay süren ve tüm dünyanın askerlik uzmanlarını şaşırtan büyük bir savunmanın kahramanıdır. Tarihimizde böyle bir kahramana sahip olmaktan ve ilçemizin adını Türk ve dünya tarihine damgasını vurmuş efsanevi bir komutandan aldığı için gurur duyuyorum” dedi. 

Gazi Osman Paşa’nın Fatih Camii'ndeki türbesinde yapılan törene Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Yüksek Mühendis Hasan Tahsin Usta, İstanbul Vali Yardımcısı ve Gaziosmanpaşa Kaymakam Vekili Ahmet Deniz,  Gaziosmanpaşa Müftü Vekili Hasan Kuzeytemiz ve Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Bekir Servet Bakırcı katıldı.

Gazi Osman Paşa Kimdir? 

Gazi Osman Paşa, 1832 yılında Tokat'ta doğdu. Asıl adı Osman Nuri'dir. Babası, İstanbul kereste gümrüğünde katip olan Mehmed Efendi, annesi Şakire Hatun'dur. Ailenin tek erkek çocuğu olan Osman Nuri, sırasıyla Askeri Rüştiye, Askeri İdadi ve Mekteb-i Harbiyye okullarını bitirdi. Çeşitli görevlerde bulunan Gazi Osman Paşa, 1859  yılında Osmanlı Devleti'nin nüfus sayımı ile kadastro usulünde haritasının çizilmesinin kararlaştırılması ve bu arada Bursa ilinden başlanması üzerine bu göreve askeri temsilci olarak tayin edildi. 1866'da Girit'te baş gösteren Rum isyanı dolayısıyla buraya yollandı.

Birçok askeri başarı elde etmiş olan Gazi Osman Paşa, asıl şöhretini Sırp prensi Milan'ın 2 Temmuz 1876'da Osmanlı Devletine savaş ilan etmesi esnasında, Rus generallerinin kumanda ettiği Sırp ordusunu bozguna uğratması ile elde etti. 1877-78 Osmanlı Rus savaşları sırasında Plevne'yi başarı ile savundu ve bu savaş sonunda kendisine "gazilik" ünvanı verildi. Askeri şahsiyeti yanında siyasi faaliyetlerde de bulundu. İstanbul'daki dini grupların birleşmesini sağladı. Sarayda bulunduğu süre içinde dış politika konularında Sultan İkinci Abdülhamid'i etkilemeye çalıştı. Gazi Osman Paşa, 4-5 Nisan 1900 yılında, Cuma günü vefat etti ve Fatih Sultan Mehmed türbesi yanına gömüldü.

Gazi Osman Paşa, iyi derecede Arapça, biraz da Farsça ve Fransızca biliyordu. Ferik Neşet Paşa'nın kız kardeşi Zatıgül Hanımla evlendi. Sultan İkinci Abdülhamid kendisini çok takdir ettiği için iki kızını, Gazi Osman Paşa'nın iki oğlu ile evlendirmiştir.

 

Tarih: 07 Nisan 2014 Pazartesi    Hit: 2132

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol