25 Nisan 2024 Perşembe   

OZON TERAPİ / TEDAVİ

OZON TERAPİ / TEDAVİ
 

Ozon Terapi / Tedavi

Ozon terapi, çeşitli hastalıklarda, oksijenden elde edilen ozon gazı kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Ozon tedavisinde insan vücudunun kendini tedavi edici özellikleri olan “antioksidan” ve “antiinflamatuar” özellikleri güçlendirilmektedir. Ozon terapi konusunda sertifikası olan eğitimli bir doktor, hastanın durumuna göre hastanın alacağı dozu ve uygulanacak yöntemi belirlemektedir.
Ozon Terapinin Etkileri: Kuvvetli bir antimikrobiyal ajan olan ozon, bağışıklık sistemini düzenler. Dolaşım sistemi bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmalarını destekleyerek yara iyileşmesini hızlandırır. Bu özelliği diyabete bağlı ayak yaralarında önem taşımaktadır.
Ozon Terapinin Kullanıldığı Hastalıklar: Diabetes mellitus (şeker hastalığı), romatoid artrit, fibromiyalji, gut hastalığı, katarakt, glokom, hipertansiyon, venöz yetmezlik, viral hastalıklar (hepatit virüsleri ve herpes virüsü gibi) iyileşmeyen kronik yaralar, diyabetik ayak yaraları.
Uygulama Yöntemleri: Kişinin kanı alınarak ozon ile karıştırılır ve tekrar kana ya da kas içine verilebilir. Ya da bağırsak hastalıklarında ozon doğrudan makattan verilebilir ve bu yöntemi kişi kendisi de uygulayabilir. Ağrılı enflamatuar hastalığı olan ekleme enjekte edilebildiği gibi ciltteki kırışıklıklar, cilt lekeleri, akne, selülit, yara izlerine de çok ince iğnelerle enjekte edilebilmektedir.
Ozon, güvenilir ve doğal bir tedavi yöntemidir. Doğru uygulandığında neredeyse hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak favizm (GL-6-F dehidrogenaz enzim eksikliğinde), aşırı hormon yüksekliği ile seyreden hipertiroidi, ileri derece kansızlık, kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, kronik ve tekrarlayıcı pankreas iltihaplarında, yeni gelişmiş kalp krizi ve beyin kanamalarında uygulanmaz. Ayrıca hastaların bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir: Tedaviye hafif bişeyler yiyerek gelinmelidir.  Gebelik süresince ozon tedavisi önerilmez. Kullanılan ilaçların mutlaka hekime bildirilmesi gerekmektedir. Ozon tedavisinden bir saat önce ve ozon terapiden bir saat sonra C vitamini içeren herhangi bir şey alınmamalıdır. Kemoterapiden sonra ozon tedavisi almak için en az 4 gün beklenmelidir.

ESWT
ESWT (Vücut Dışı Şok Dalgası Terapisi), yüksek frekanslı ve basınçlı ses dalgalarının özel bir cihazla hastalıklı bölgeye uygulanmasıdır. Bu şok dalgalarının düşük dozda kas-iskelet sisteminin kronik ağrılı durumlarının tedavisinde etkin olduğu saptanmıştır.
Uygulanan bölgede kan akışını hızlandırarak vücudun kendini onarma mekanizmalarını uyaran ESWT omuz, dirsek, kalça ve diz eklemlerindeki rahatsızlıkların yanı sıra ayak bölgesindeki topuk dikeni, aşil tendiniti ve plantar faciitis rahatsızlıklarında uygulanmaktadır. İyileşme süreci içerisinde hasta günlük yaşam aktiviteleri ve iş yaşantısına devam edebilir. Kas-iskelet sistemine yönelik herhangi bir yan etkisi gösterilmemiştir. Bunun yanında uygulama sonrası hafif-orta derecede ağrı, kızarma, morarma veya sızlama gibi kısa süreli etkileri olabilir.

PRP
PRP (Trombositten Zengin Plazma), kişinin kendi kanı kullanılarak hazırlanan, iyileşmeyi uyarmak ve düzenlemek için kullanılan bir yöntemdir. PRP’de pıhtılaşmayı sağlayan hücre olan trombositler ve doku onarımı ve iyileşmesine katkıda bulunan çeşitli faktörler, özel yöntemlerle kandan ayrıştırılarak tekrar kana verilmektedir. Bazı durumlarda tek bir uygulama yeterli olurken, hastalığın durumuna göre 2 ya da 3 hafta arayla tekrarlanabilir. PRP, kronik tendinopatilerde, diz bağ yaralanmalarında, kas yaralanmalarında ve osteoartrit (kireçlenme) gibi kas eklem hastalıklarında kullanılmaktadır. PRP uygulandıktan sonra, ağrı gelişirse steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar kullanılmamalı, buz uygulaması ve parasetamol kullanılmalıdır. PRP'nin iç organlarda yan etkisi yoktur. Kişinin kendi kanı kullanıldığı için allerjik reaksiyon riski yoktur. Hamilelikte kullanımı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.


Dr. Saadet Yazgan Umut 
Mediworld Tıp Merkezi
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı


 

Tarih: 19 Şubat 2020 Çarşamba    Hit: 2230

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol