25 Nisan 2024 Perşembe   

OYUN OYNAMANIN ÇOCUĞUN DÜNYASINDAKİ YERİ

 

Oyun çocuğa keşfetme imkanı sunarak çevresini, ailesini, dünyayı tanıma ve anlamlandırma fırsatı tanır. Oyun içerisinde taklit yaparak hayat içindeki bazı rollere bürünür ve gerçek hayata hazırlanır. Oyunun çocuğun fiziksel, zihinsel, dil, motor, sosyal-duygusal gelişim alanlarını destekleyici rolü vardır. Bazı  yetişkinler tarafından boşa geçen zaman olarak görülen oyun, çocuğun kendini, duygularını ifade edebildiği, yeteneklerini geliştirebildiği, yaratıcılığını kullandığı bir etkinliktir. Kısacası oyun çocuk için en etkin ve kalıcı öğrenme ortamıdır. Oyun çocuğa problem durumlarla baş etmeyi öğretir. Çocuk oyun oynayarak hayatı öğrenir. Oyun sadece okul öncesi dönem çocukları için değil ilköğretim çağı çocukları için de önemlidir. Çocuk oyun ile öğrenmenin yanı sıra enerjisini boşaltır ve rahatlar. The Journal Pediatrics’de (2009) yayınlanan makaleye göre çocuklardan ders arasında oyun oynamaya fırsatı olanların ders sırasında daha uygun davranışlarda bulundukları ortaya konmuştur. 8-9 yaş gurubunda yapılan bu araştırma, gün içinde 15 dakikadan daha fazla araya sahip çocukların akademik çalışmalar sırasında daha verimli oldukları belirlenmiştir.
Peki  oyun oynamak  çocuklara neler kazandırır?
Oyun oynama, özellikle koşma, atlama, tırmanma, sürünme gibi fiziksel güç gerektiren oyunlar çocuğun solunum, dolaşım, sindirim ve boşaltım sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Vücuttaki fazla yağların yakılması, kasların güçlenmesi, iç salgı bezlerinin daha düzenli çalışması fiziksel büyümede çok önemlidir. Oyun  aynı zamanda sosyal bir etkinliktir. Dolayısıyla her oyunun çocuğun sosyal gelişiminde olumlu etkileri vardır. Çocuk oyunları içerisinde sosyal gelişim açısından en zengin içeriğe sahip oyunlar hayali oyunlardır. Örneğin evcilik oynarken çocuklar anne, baba, çocuk veya abla, abi gibi roller alırlar. Aldıkları bu rolleri oynayabilmeleri için çevrelerinde gözledikleri bu karakterlerin davranışlarını taklit ederler. Alışverişe giderler, çamaşır yıkar, asar, ütüler, arabayı tamir ederler. Birbirleriyle iletişim kurmayı, problem durumları birlikte çözmeyi öğrenirler.
Aileler genelde oyun oynamakta zorlandıklarını söyleyebiliyorlar. Esasen çocuklarımızı oyun oynarken izlemek bizlere nasıl oynayacağımıza dair  en önemli ipucuları  vermektedir.                                                           
Peki anne-babalar oyun için neler yapılabilir?
Oyun için öncelikle  çocuğuza uygun ortamın ve yeterli malzemenin sağlanması gerekir, az ve öz oyuncak yeterli olacaktır. Bunun için evin bir köşesi, bir odası, evin bahçesi, oyun parkları kullanılabilir. Çocuğunuzun arkadaşları ile oyun oynayabileceği ortamlar sağlayabilirsiniz. Oyuncak alırken çocuğun seçmesine izin verebilirsiniz. Herhangi bir nedenle çocuğun seçtiği oyuncak alınamıyorsa nedeni çocuğa açıklanmalıdır. Oyuncak alırken farklı gelişim alanlarına hitap etmesine dikkat edilmelidir.  Oyuncakların mutlaka satın alınması gerekmez, çocuğunuz ile birlikte çeşitli oyuncaklar yapabilirsiniz. Çocuğunuzun oynadığı oyuncaklara ilgisi azaldığı zaman bir süre ortadan kaldırıp daha sonra tekrar ortaya çıkarabilirsiniz. Çocuğunuzla karşılıklı oturarak, sadece çocuğunuz ve oynadığınız oyunla ilgilenerek oyunlar oynayınız. Çocuğunuzla oyun oynayarak onun  duygularını tanıma imkanını bulabilirsiniz. Oyun çocuklarla iletişim kurmanın en etkili yoludur.



Tarih: 18 Nisan 2022 Pazartesi    Hit: 1863




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol