25 Nisan 2024 Perşembe   

OTİZM FARKINDALIK AYI

OTİZM FARKINDALIK AYI
 

Bayrampaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, Otizm Spektrum Bozukluğu Farkındalık ayı kapsamında İlçe Sağlık Müdürü Yusuf Oğuz Canbulat’ın da katılımıyla Forum İstanbul AVM’de stand açtı.
Bayrampaşa Sağlık Müdürlüğü personeli, standda vatandaşlara Otizm ile ilgili bilgiler verdiler.
Bayrampaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, Otizm Farkındalık Ayı kapsamında bir açıklama da yayınlayarak bu hastalık hakkında bilgiler verdi.
Yapılan açıklama şu şekilde; “Otizm spektrum bozukluğu, erken çocukluk döneminde belirtilerin ortaya çıktığı nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizm belirtileri gösteren bebek/çocukların karşılıklı sosyal iletişim kurma becerilerinde kısıtlılık, dil gelişiminde gecikme, sözel ve sözel olmayan iletişim yetersizlikleri, tekrarlayıcı bedensel hareketler, kısıtlı, sınırlı ilgi alanları, duyusal uyaranlara (tat, koku, dokunma, görsel, ses) çok az ya da çok yüksek düzeyde tepkiler gösterebilirler. Otizm Spektrum Bozukluğu, belirtileri yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkan gelişimsel bir bozukluktur. Genel olarak dil gelişiminde gecikme ve tekrarlayıcı davranışlarla seyreder. Duygusal ve sosyal gelişim problemleri sıklıkla yaşamın ilk iki yılında görülmeye başlar. Tekrarlayıcı davranışlar ise 18 aydan sonra ortaya çıkmaktadır.

Otizmin belirtileri:
Göz teması kısıtlıdır.
Çevresindeki kişilere karşı ilgisizdir, kendi başına kalma eğilimindedir.
Sallanmak, kendi etrafında dönmek gibi basmakalıp, tekrarlayıcı davranışlar sergiler.
Genellikle dönen ve ışıklı cisimlere aşırı ilgi gösterir.
Oyuncakları amacına uygun oynamaz, onun yerine sıraya dizer, döndürür. Dokunma, ışık ve sese karşı aşırı hassasiyeti olabilir.
Değişikliklerden hoşlanmaz, böyle durumlarda aşırı tepki gösterebilir.
Bir nesneye karşı takıntılı derecede bağlanabilir.
İsmi ile seslendiğinizde çoğu zaman dönüp bakmaz, duymuyormuş gibi davranır.
Yaşıtlarının oynadığı oyunlarla ilgilenmez, onların oyunlarına katılmaz.

Aile hekimlerine başvurunuz
Bu belirtilerden herhangi birisini saptadığınızda uzmana başvurmanız önem taşımaktadır. Çünkü otizmin erken yaşta tanı alması ve eğitime başlanması gidişatı değiştiren en önemli belirteçlerdendir.
2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafında ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ kabul edilmiş olup Nisan ayı da Otizm Farkındalık ayı olarak belirlenmiş ve tüm dünyada ve Türkiye’de, Otizm konusunda çeşitli etkinliklerle toplumda farkındalık yaratılması hedeflenmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından  yürütülen ‘Otizm Spektrum Bozukluğu Tarama ve Takip Programı’ ile otizmde erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon zincirinin kurulması amaçlanmaktadır. Bu program kapsamında Aile Hekimlerinden sorumlu oldukları 18-36 ay arasındaki çocuklara otizm riski açısında tarama yapılması istenmektedir.
Otizm Spektrum Bozukluğu olan Bireylere Yönelik Eylem Planı çerçevesinde, çocuğunuzda otizm belirtilerinden herhangi birini saptadığınızda Aile Hekimine başvurabilirsiniz. Risk tespit edilen durumlarda Aile Hekiminiz sizi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanına yönlendirecektir.

 

 

Tarih: 09 Nisan 2019 Salı    Hit: 4827

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol