18 Nisan 2024 Perşembe   

MODERN SANATIN A,B,C’Sİ

 

∂ Eylül ayının gelmesiyle İstanbul’daki Kültür Sanat aktivitelerinde ciddi bir kıpırdanma oldu. Ayın en çok dikkat çeken etkinliklerinden birisi ise hiç şüphesiz İstanbul Bienali ve onunla eşzamanlı başlayan Zero Sergisiyle birlikte Art International’dı.
Bu yıl Haliç Kongre Merkezi’nde üçüncüsü düzenlenen sergi kesinlikle çok başarılıydı. Sadece 2 gün süren etkinliğe ilginin son derece yoğun olduğunu belirtmem gerek. Yaş skalası son derece genişti, 18 yaşındaki gençlerle 80’lik amcaları bir arada aynı eserleri incelerken görmek sevindirici. Organizasyonun hakkını teslim etmek gerek, gerçekten çok başarılı bir sergi yaratmışlar. 
Bu yıl fuara yerli ve yabancı 80’in üzerinde koleksiyon katılmış. Sergide Joan Miro’dan Andy Warhol’a, Grayson Perry’den Picasso’ya kadar sanat tarihinin büyük ustalarının eserlerinin de dahil olduğu binlerce başarılı eser bir araya getirilmiş.
Artık resim dünyamız, uluslararası bir hüviyet kazandı. Bu gelişimi sık sık söz konusu etmek, yapılanları tanıtmak gerekiyor. 
Fuar kataloğunda galeri adları ve temsil ettiği sanatçıların adları yazıyor. 
Uluslar arası sergilerin iki yönlü yanını vurgulamayı ihmal etmeyelim.
Dünya sanat ortamı bizim sanatçılarımızı tanıyor, biz de başka ülkelerin sanatçılarını tanıyoruz. 
Haliç Kongre Merkezi’ndeki fuar geçen yıla göre çok daha fazla kişinin ilgisini çekmişti, bunda İstanbul Bienali’nin de etkisini es geçmemek gerek.
Sandy Argus, kitabın başındaki yazıda fuarın başlangıçtan bugüne kadar olan yerini, serüvenini anlatıyor:
“İstanbul’un yoğun bir programa sahip olduğu bir dönemde, fuara seçkin 87 galerinin katılıyor olması bize mutluluk veriyor.
Fuara katılan 12 galeri Katalan Hükümeti’nin desteğiyle Türkiye’ye geliyor.
İspanya, fuara katılan toplam 27 ülke içerisinde en yüksek katılımla uluslararası ilginin başını çekiyor. 
Türkiye sanat sahasının en iyi örnekleri ise fuarda 13 yerel galeriyle temsil ediliyor.’’
***
Bazı Türk galerilerinin yurtdışı temsilciliklerinde de adı geçmesi sanırım, ulusaldan uluslarasına geçiş açısından değerlendirilmelidir.
Satışların da yapıldığı fuarların koleksiyonerler açısından ne değer taşıdığını bilemiyorum. 
Ancak her ne olursa olsun, Art International’ın şimdiden İstanbul için yıl içerisinde yapılacak önemli aktivitelerden birisi olarak kendisini kabul ettirdiğini belirtmek gerek. 
Art International, iki günlük kısacık süresinde biz ziyaretçilerine modern sanatın A, B, C’sini göstermeyi başarmış çok başarılı bir fuardı. Gezenlerin çok keyif aldığına eminim, kaçıranlarınsa şimdiden öbür fuar dönemi için planlarını yapmalarını tavsiye ederim. 

Tarih: 16 Eylül 2015 Çarşamba    Hit: 1296




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol