25 Nisan 2024 Perşembe   

MİGREN NEDİR?

MİGREN NEDİR?
 

Migren en sık görülen ve günlük hayatı en kısıtlayıcı baş ağrılarından biridir. En sık 15-49 yaş kadınlarda görülmektedir. Migren baş ağrıları ataklar şeklinde olup bazı kişilerde yılda 1-2 kez görülürken, bazılarında ise ayda 10-15 üzerinde atak olabilir. Migrende ataklar halinde seyreden baş ağrısı, 3 ay boyunca ayda 15 günden daha sık olur ve her bir atak 4 saatten daha uzun sürerse "kronik migren" olarak tanımlanır.  Migren ömür boyu sürer, atak sıklıklarının değişkenlik gösterdiği dönemler görülebilir.

Migren belirtileri nelerdir?
Migren baş ağrıları genellikle tek taraflı olup şakaklarda, göz çevresinde ve ensede yerleşir. En önemli özelliklerinden biri baş ağrısının hareketle artması ve baş ağrısına eşlik eden bulantı, kusma ışık, koku, ses hassasiyetinin olmasıdır. Günlük hayatı kısıtlayan ve hastanın yapmakta olduğu işi sürdürememesine yol açan şiddetli baş ağrıları ile karakterizedir. Migren hastalarının %15'inde baş ağrısından önce veya baş ağrısının başlangıcında görülen ortalama 20 dakika süren, göz önünde parlayan ışıklar, siyah noktalar, yüzde, elde ya da kolda uyuşma şeklinde semptomlar olabilir ve “migren aurası” olarak adlandırılır.

Migren medenleri ve tetikleyicileri nelerdir?
Migren sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı bir hastalıktır. Ailede migren hastalığının olması migren gelişme riskini artırmaktadır. Hormonal değişiklikler, işlenmiş etler, peynir, çikolata, tuzlu işlenmiş gıdalar, alkol, kafein gibi gıdalar, az su tüketimi, uykusuzluk, stres, rüzgarlı hava, doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar, yüksek sesler ve parlak ışıklar migren ataklarını tetiklemektedir. 

Migren tanısı nasıl konulur?
Migren tanısı hastanın şikayetleri doktor tarafından dinledikten ve muayene edildikten sonra klinik olarak konulmaktadır. Bazı hastalarda diğer hastalıkların dışlanması için beyin MR görüntülemeleri ile tanı desteklenir. 

Migren nasıl tedavi edilir?
Migren tedavisi, ilaç  ve ilaç dışı tedavi olmak üzere ikiye ayrılır. Tedaviye başlamadan önce hastaların hastalığın nedeni, belirtileri ve tedavisi hakında bilgilendirilmesi gerekir.
İlaç dışı tedavi yöntemi olarak düzenli uyku, beslenme, egzersiz, biyofeedback  ve tetikcilerin farkında olarak bunlardan kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikleri çok önemlidir.
İlaç tedavisi ise atak tedavisi ve koruyucu tedavi olarak 2 alt gruba ayrılır. Atak tedavisine  baş ağrısı sırasında alınan ve ağrıyı durduran basit ağrı kesiciler, migrene özgü ilaçlar (triptanlar), bulantı ve kusma önleyici ilaçlar dahildir.
Eğer hastanın ayda 2-3’ten fazla migren atağı oluyorsa veya seyrek ama uzun süreli ve günlük hayatı kısıtlayan ataklar varsa o zaman koruyucu tedavi başlanması gereklidir. Koruyucu tedavi migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltmak için günlük olarak düzenli alınır. Koruyucu tedavide baş ağrısının şiddetine, sıklığına ve eşlik eden hastalıklara göre farklı ilaç seçenekleri mevcuttur.

Migren botoksu nedir?
Standart tedavilerden sonuç alamamış kronik migren hastalarında tedavi seçenekleri arasında GON blokajı ve botoks tedavisi bulunur. Kronik migrenli hastalarda deneyimli nörolog ve algologlar tarafından belirlenen bölgelere yapılan botulinum toksini enjeksiyonlarının hastaların % 70'inde baş ağrılı gün sayısında % 50'den fazla azalma sağladığı gösterilmiştir. Kliniğimizde de kronik migren hastalarına bu tedaviler uygulanmaktadır.

 

 

Uzm. Dr. Tural Talibov
Bayrampaşa Kolan Hospital
Nöroloji Uzmanı

 

Tarih: 23 Kasım 2022 Çarşamba    Hit: 2489

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol