20 Nisan 2024 Cumartesi   

LVİV VE GALİÇYA

LVİV VE GALİÇYA
 

GEZİ-YORUM / ALEKSANDR VASİLİYEVİÇ
Gazetemizin Ukrayna temsilcisi Aleksandr Vasiliyeviç, Lviv ve Galiçya’daki izlenimlerini okuyucularımızla paylaştı.

LVİV ve GALİÇYA
Ukrayna’da bulunan Lviv ve Galiç’ya, Ukrayna ile karşılıklı vize muafiyeti anlaşmamız olduğundan dolayı sadece pasaport ile giriş yapabilirsiniz.

ORTA ÇAĞ ŞEHRİ LVİV
Lviv’e gelmeden önce nüfusun %85’i kadın, hatta 25 yıl içinde nüfus yok olacakmış gibi asparagas haberlere sahiptik. Öncelikle bu sebepten ötürü gitmeyi düşünen beyler sözüm sizlere! “Yok öyle bir kadın nüfusu!” Son yapılan sayıma göre 860 bin nüfusun %52 si kadın, %48 erkek. Bir şehirde hiç mi çirkin kadın olmaz? Önüm, arkam, sağım, solum güzel kaynıyordu. Komplekse girdik, trip attık, sinirden kendimizi yemeğe verdik, durumu abartıp şehri ateşe vermeyi bile düşündük. Giderken kızlarının güzel olduğunu biliyorduk ama şehrin bu kadar güzel olabileceğini tahmin etmiyorduk. Şehir uyumuyor. 24 saati canlı bir şehirden bahsediyorum. Gündüz sanat kokan şehir, gece de fazlasıyla eğlence kokuyor. Ukrayna’nın en batısında Polonya sınırına 70 km uzaklıktaki Lviv, Kiev’den sonra en büyük ikinci şehir. Polonyalılar, Ruslar, Ukraynalılar arasında paylaşılamayan şehir, Lviv, Lvov, İlbav gibi isimlerle çağrılsa da daha ziyade Lvov (aslan) olarak bilinmektedir. Eskiden Polonya şehri iken, Polonya’nın batıya kaydırılması sonucu Ukrayna sınırlarına dahil edilmiştir. Bugün şehirde yaşayanların çoğu akrabalarının Polonya tarafında kaldığını yada büyüklerinin Polonyalı olduğunu söyler.
Unesco tarafından koruma altına alınmış, buram buram tarih kokan, Arnavut kaldırımlarıyla, tarihi binalarıyla sizi yüzlerce yıl geçmişe götüren, ortaçağ şehri görünümündedir.
Şehrin sembol yapılarından biri olan opera binası, Avrupa’nın en önemli yapılarından biridir. (Rynak meydanı) tarihi paza meydanı küçük bir meydan olmasına rağmen, akşamları turistlerin toplandığı yerdir.
Lviv şehrine, Ruslar Lvov derler. Şehri kuran kralın oğlunun ismi Lev (Arslan) olmasından dolayı, şehrin her tarafı Arslan heykelleriyle doludur. Lviv’e, arslanlar şehri de denir.
Şehirde neredeyse her şeyin müzesi vardır. Cam müzesi, silah müzesi, ecza müzesi, çikolata müzesi, kahve müzesi gibi çeşitli müzeler vardır.
Gecesi ayrı, gündüzü ayrı güzel olan şehrin, akşam yemekleri için gidilecek birbirinden ilginç, ucuz ve kaliteli restaurantları vardır. Bunlardan en ilginci “Kriyivka” restaurantıdır. “Rurak” meydanında bulunan bu restaurant, 2. Dünya savaşından kalan nesnelerle, savaş sırasında sığınak olan bir mekanda hizmet vermektedir. Kriyivka Restaurantı’nın kapı girişi kapalıdır. Kapıyı tıkladığında kapıdan ufak bir pencere açan asker üniformalı kişi size parola sorar cevap, “Slova Ukraina” olmazsa kapıyı açmaz. Parolayı doğru söyleyip içeri girdiğinizde, silah atış yeri, eski belgelere ait sergi, eski döneme ait silahlar ve fotoğrafları görebilirsiniz. Bu ilginç restaurantta dört kişilik yemek fiyatı ortalama 800 grivni (100 lira) gibi makul bir fiyattır.
Tarihte Avusturya, Polonya ve Ruslar arasında el değiştiren bu şehir 2. Dünya Savaşından sonra Ukrayna sınırlarında kalmıştır. 

GALİÇYA TÜRK ŞEHİTLİĞİ
Şiddetli savaşların olduğu Galiçya Şehri bizim de şehitlerimize ev sahipliği yapmaktadır.
“Galiçya, günümüzde bir kısmı Polonya bir kısmı da Ukrayna sınırları içerisinde kalan, 1. Dünya zamanında Avusturya-Macaristan imparatorluğunun bir eyaletiydi”.
1916-1917 yıllarında Türk 15. kolordusu bu topraklarda Almanya, Avusturya-Macaristan imparatorluğuyla birlikte Ruslara karşı şiddetli çarpışmalar yapmıştır. Kahramanca savaşan askerlerimiz burada bin 50 şehit vermiştir. Bu şehitlerimiz için Galiçya bölgesinde 13 ayrı noktada şehitlikler yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi Lviv şehrinin 70 km güneyinde bulunan Rogatin kasabasındaki Türk Şehitliğidir.
Rogatin kasabası Kanuni Sultan Süleyman’ın nikahlı eşi Hürrem Sultan’ın doğduğu kasabadır. Maalesef dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Lviv’e her sene binlerce turist gelmesine rağmen, çok az sayıda vatandaşımız bir saat uzaklıktaki şehitliğimizi ziyaret ediyor.
İstanbul’dan Lviv şehrine bir saat uçak yolculuğu ile vizesiz bir şekilde, sadece bir pasaport ile  koyaylıkla ve sorunsuz bir şekilde varabilirsiniz. Lviv havaalanından şehir merkezi 6 km uzaklıktadır. Otobüslerle 2 grivni karşılığında şehir merkezine gidilir. Acil gitmem gerek diye düşünürseniz taksiyle pazarlık yaparak 100 grivni (12 lira) karşılığında gidebilirsiniz. Şehir merkezinde otel oda kahvaltı ortalama gecelik 30-50 lira arası değişmektedir.

Tarih: 15 Şubat 2017 Çarşamba    Hit: 3368

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol