20 Nisan 2024 Cumartesi   

LİSE SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

 

1 MİLYON adayın katıldığı LGS, 2 Haziran’da yapıldı. Sonuçları 26 Haziran’da açıklanacak. LGS ile bir liseye giremeyenler, adrese dayalı yerleştirme için tercih yapacak. 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yerleştirme ve tercih kılavuzunu yayınlayacak. Adrese dayalı yerleştirme ve tercihlerle ilgili detaylar bu kılavuzda yer alacak. LGS’ye katılan öğrencilerin liselere yerleştirme puanı hesaplanırken, ortaokul başarı puanları etkili olmayacak. Türkçe, matematik ve fen derslerinin katsayısı 4; T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin katsayısı 1 olarak belirlendi. Bu durumda üç dersin önemi diğerlerine oranla bir hayli yükseldi.
Sınav puanıyla öğrencilerin sadece yüzde 10’u liseye yerleştirilecek, yüzde 90’ı ise ikametleri ve okudukları okullara göre oluşturulan eğitim bölgelerindeki liseler arasından en az iki en çok beş tercihte bulunarak, bunlardan birine kaydedilecek. İsteyen tüm okul türlerinden tercihte bulunabilecek, isteyen beş tercihine de aynı okul türünü yazabilecek.
Lise seçerken aileler hangi sorulara yanıt aranmalıdır?
Anne babalar şunu hiç unutmamalılar; çocuğunuz 2018 yılında liseye başlayacak olsa yaklaşık 4 yıl sonra 2022 yılında liseden mezun olacak, üniversiteden mezuniyetleri 2026 yılını bulacak. Yani 2026 dünyasına hazırlanacak. 
Ailelere ve öğrencilere tavsiyem; liselere giderek aşağıdaki bu soruları sorun ve aldığınız cevaba göre kararınızı verin.
"Çocuğum için hangi tür lise?" 
Çünkü her lise türü farklı kariyer planları sunuyor ve bize çocuğumuza hangisinin uygun olduğunu seçmek kalıyor. Aslında uygun liseyi seçmemiz için ilk ve yeter şart çocuğumuzun hayattan beklentilerini doğru belirleyebilmek. İyi bir lise eğitimi, iyi temeller üzerine kurulmuş olmalıdır. Lise eğitiminde ilk bakılması gereken başlıklardan biri okulun eğitim felsefesidir. Okul, nasıl bir insan yetiştirmek istiyor? Öğrencilerinde ne tür özellikler biriktirmek istiyor? Bu özellikler ile gencin ve ailenin beklentileri örtüşüyor mu?
Seçeceğiniz lise size farklı kariyer planları sunuyor mu?
Öğrenim göreceğiniz üniversiteye ve mesleğe göre lise seçmek; olmazsa olmaz maddeniz olmalı. Seçeceğiniz her lisenin size farklı kariyer planları sunduğu gerçeğini unutmamak gerek.
 Lise öğrencilerini bir üst eğitim kurumuna hazırlıyor mu?
 Üniversiteye giriş sınavları olan YKS ile ilgili çalışmaları, kursları var mı? Öğrencilere deneme sınavları uyguluyor mu? Öğrenci üniversite eğitimini yurtdışında sürdürmek isterse okul bu alanda bilgili ve deneyimli mi? Üniversite hazırlığında okul sorumluluk alıyor mu, iddialı mı?
Bu okulda İngilizce eğitimi var mı? 
İngilizce eğitimi şüphesiz her okulun önem vermesi gereken konulardan biridir. Aileler, İngilizce eğitimini şu sorularla araştırabilirler. İngilizce eğitimi ne kadar uygulamalı öğretiliyor? Yabancı dil müfredatı öğrenci seviyelerine uygun olarak veriliyor mu? Okulun İngilizce eğitimi öğrenciyi uluslararası sınavlara hazırlayacak düzeyde mi? Okul öğrencileri, MUN ve münanzara gibi İngilizce’yi yoğun kullanabilecekleri etkinliklere katılıyor mu?
Bu okulda müfredat dışında hangi dersleri alabiliyoruz?
Çok yönlü eğitim anlayışı İyi bir lise sadece akademik olarak değil, gencin çok yönlü gelişimi için olanaklar sunmalıdır. Gencin spor, sanat ve sosyal alanlarda yeteneklerini geliştirmeli, ulusal ve uluslararası proje ve yarışmalara katılım göstermelidir. Öğrenciler sanatsal etkinliklere, proje yarışmalarına, sportif yarışmalar için teşvik ediliyor mu? Sosyal yardım projeleri yapılıyor mu? Ulusal ya da uluslararası alanda bir derecesi, kupası, başarısı var mı?
Mezun olduğunda dünyanın hangi ülkelerinde üniversite eğitimine devam edebiliyor?
Unutmayın, çocuğunuz her şeyden kıymetli ve ona yapacağınız en büyük iyilik iyi bir eğitim sunmaktır ve lise seçimi çok önemli bir dönemdir.

Tarih: 19 Haziran 2018 Salı    Hit: 1335




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol