28 Mart 2024 Perşembe   

Mustafa HATİPLER / Prof. Dr. / Rumeli Mektupları

KÜTÜPHANE FİKRİNE SAHİP ÇIKILMALI

 

Geçtiğimiz Aralık ayında Bayrampaşa Vakfı’nın organize ettiği bir programda dostlarla buluştuk. O buluşmada, o kadim dostlarımızla, “Yeryüzünü aşkın” ve sevdanın, dostluğun ve kardeşliğin yüzü yapmak üzere  yola çıkmış bir grup anka kuşuyla bir araya geldik. Onlar, Bayrampaşa’ya, İstanbul’a, devasa bir kütüphane kurmak üzere bir araya gelmiş güzel insanlar. Onlar, “İnsanların dilce susup, bedence konuştuğu, tüketimin her türlü insani değerlerin üstüne çıktığı, insanın hayatın öznesi olmaktan çıkarılıp hayatın nesnesi yapıldığı bir çağda, ben insanım için ne yapabilirim, ben geleceğim için ne yapabilirim? ben gençliğim için ne yapabilirim?” sorusunu sorarak yola çıkmışlar.
Hadimi Hazretlerinin şu beyti, bu güzel insanlara yol göstermiş ve rehber olmuş:
"Kâmil odur ki, koya her yerde bir eser.
Eseri olmayanın yerinde yeller eser."
Bu dostlar yerlerinde yeller essin istememişler. Eser bırakmak istemişler, hatta Bayrampaşalı güzel inanları da bu eserde pay sahibi yapmak için davet etmişler.
İşte güzel insanlar; Yahya Kemal’in  “İnsanda derin bir yaradır köksüzlük” diye tarif ettiği ve “Budur âlemde hudutsuz ve hazîn öksüzlük” diye teyit ettiği  derdin tedavisinin peşine düşmüşler. İşte bunun için kütüphane kurmak, kütüphane açmak derdiyle dertlenmişler.  
Çünkü kütüphane kurmak; geleceği geçmişin üzerine kurmak demektir.  
Günümüzde kütüphaneler sadece kitap, süreli yayın vb. materyallerden oluşan fiziksel mekanlardan öte, internet ve web ile kullanıcılarına 7 gün 24 saat bilgiye ulaşmak hizmeti sunan, sanal ortamlar haline gelmiştir.
Bilgi nedir? Bilgi; “vatan” gibi tarih boyunca ve günümüzde; uğrunda savaş dâhil pek çok siyasi, askeri ve istihbari mücadelelere girişilmiş çok önemli bir hazinedir. Bilgiye ulaşılması ve paylaşılması, bilimin ilerlemesi, ülkemizin de ilerlemesi demektir. İşte bu hazinenin saklı olduğu yerler kütüphanelerdir. Umberto Eco’nun: “Kütüphaneler büyüleyici yerlerdir; kimi zaman bir demir yolu peronunda gibisindir. Egzotik ülkeler hakkında araştırma yaparken uzak kıyılara yolculuk ediyormuşsun duygusu yaşarsın” diye; Ali Ural’ın: “Bir şehrin en güvenilir yeri, kütüphanelerdir. Çünkü kitaplar seslerini yükseltmezler. Bu yüzden kütüphanelerde derin bir sessizlik vardır. Sonra kitaplar tozlarını üzerimize üflemezler. Bu yüzden elbiselerimiz hep beyaz kalır, değil mi?” diye; Franz Kafka’nın Bir kitap içimizdeki donmuş denize indirilmiş bir baltadır.” diye yazması bundandır.
Evet, kütüphane kurmak; geleceği geçmişin üzerine kurmak demektir. Bayrampaşa Vakfı’nı, mütevellisini, yönetim kurulunu tebrik ediyorum.
***
Düzenli kitap okumanın faydaları;
• Düzenli kitap okuyan birinin sıkılması söz konusu olamaz. Evde, otobüste, metroda canınızın sıkıldığını hissettiğiniz bir anda, bir kitabın kapağını açmak sıkıntınızı gidermeye yetecektir.
• Vizyona girmemiş filmler hakkında, ahkâm kesebilirsiniz. Çünkü siz kitabını okumuştunuz.
• Düzenli olarak kitap okuyan birinin kelime dağarcığı gelişecektir.
• Ayrıca hafızanızda her duruma uygun düşen alıntılara sahip olursunuz.
• Her kitap size başka hayatlar, başka insanlar, başka karakterler hakkında yeni bakış açıları kazandıracak. Böylece empati yetiniz gelişecek ve çok daha açık fikirli bir insan olacaksınız.
• Bilgi birikiminizin derinleşecek ve genişleyecek olması en önemli faydalardan...

Tarih: 18 Ocak 2022 Salı    Hit: 955




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol