20 Nisan 2024 Cumartesi   

KARA KITA AFRİKA...

 

30 MİLYON kilometrelik bir alana yayılmış ve içerisinde 1 milyarın üzerinde nüfusu barındıran muazzam bir coğrafyadır. Ve ne acıdır ki, bu coğrafya asırlardan bu yana bir kısır döngü misali içerisinde yaşanan kaotizmlerle, trajedilerle, fakirliklerle, ünlüdür. 
Peki bütün bu kaotizmin nedeni nedir ? Bu sorunun cevabını tarihte aramaya çalışacağız. Şunu belirtmek isterim ki Afrika’nın içinde bulunduğu kaotik ortama gelmesini sağlayan tarihsel süreçlerin gelişimine ve ilerlemesine katkı sağlayan (gerek iç dinamiklerden gerek dış etmenlerden kaynaklı) pek çok husus vardır ancak şahsi düşünceme göre bu hususlardan 2 tanesi en ama en önemli olanıdır onlar ise: ‘’sömürgecilik’’ ve ‘’kölelik’’. 
Bilindiği üzere 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına değin 5 asırlık (Etiyopya hariç neredeyse bütün Afrika) bir sömürgecilik dönemi yaşamıştır. Bu sömürgecilik döneminde yürütülen faaliyetlerin Afrika’ya maliyeti çok ağır olmuştur. Öyledir ki Gana’nın başkenti Akra’da yapılan bir toplantıdan çıkan sonuca göre sömürgecilik olgusunun Afrika’ya zararı tam 777 trilyon dolar olmuştur. Bu 19 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılatı olan ABD’nin tam 40 katına tekabül etmektedir. 
Afrika’nın bu kötü günlerine gelmesini sağlayan en önemli hususlardan birisi ise şüphesiz ki köleleştirme hareketleridir. California Üniversitesi’nde görevli tarih profesörü Edward Reynolds kölelikle ilgili detaylı bilgiler verdiği ‘’fırtınaya karşı ayakta kalmak’’ kitabında, 1451-1600 yıllarında 293.000, 1601-1700 yıllarında 1.450.000, 1701-1800 yılları arasında ise 5.750.000 Afrikalının köle olarak atlantik üzerinde Amerika kıtasına taşındığını ve bu kölelerin %38’inin Brezilya’ya %18’inin İspanyol Amerika’sına %17’sinin Fransız Karayiplerine %17’sinin İngiliz Karayiplerine %6’sının İskandinav kolonilerine %6’sının Birleşik Devletlere gönderildiğini ve kölelerden 1 milyondan fazlasının yolda öldüğünü dile getirmiştir. Kölelik şüphesizdir ki insanlığın en büyük yüz karalarından biridir ve her ne kadar yaşananların üzerinde asırlar geçmiş olsa bile vatanlarından koparılıp bilinmezliğe sürüklenen milyonlarca Afrikalının her biri için ayrı üzülmekteyim. Ancak kölelik olgusunun Afrika’ya en büyük zararı şüphesiz yetişmiş ve iyi işler yapabilecek insan gücünü kendisinden koparıp almış olmasıdır. 
Afrika’nın küresel yarışta geri kalmasının en bariz nedenlerinden birisi, kölelik yüzünden yetişmiş insan gücünü önemli ölçüde kaybetmiş olmasıdır şüphesiz. Yazımı bitirirken şu hususu dile getirmek isterim ki: Eğer Afrika’nın içinde bulunduğu problemleri anlamak ve zihin dünyamızda anlamlı bir yere oturtmak istiyorsak Afrika’nın tarihini çok fazla okumamız gerekiyor.

Tarih: 16 Ekim 2019 Çarşamba    Hit: 1750




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol