16 Nisan 2024 Salı   

HAYATINI SOKAK HAYVANLARINA ADADI

HAYATINI SOKAK HAYVANLARINA ADADI
 

Uzun yıllardan beri sokak hayvanlarıyla ilgilenen Bayrampaşalı Gülay Tahmaz, bunu çevresine de aşıladı. Tahmaz’ın sokak hayvanlarını sahiplenmesi, Bayrampaşa Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü  tarafından ‘Sokakta sahiplenme projesi’ olarak da hayata geçirildi.

Özellikle sokak hayvanlarına ilgi gösterilmesi, beslenmelerine katkı sağlanması ve mümkün olduğunca sağlık sorunları ile ilgilenilmesi hayvanseverlerin en önemli özelliklerinden biridir.
Bayrampaşa’da yaşayan Gülay Tahmaz da hayatını sokak hayvanlarına adayan bir hayvansever. Uzun yıllardan beri sokak hayvanlarıyla ilgilenen Tahmaz, “Canlılar arasında ayırım yapılmaması gerektiğine inanıyorum. Çocuklarla hayvanlar arasında çok büyük bir benzerlik var. Hayvanlar içgüdüleriyle hareket ediyorlar ama bilimsel olarak da kanıtlanmış ki küçük bir çocuğun zekasına sahipler. Aileler çocuklarına sevgiyi, şefkati, merhameti öğretsinler. Hayvanlar bunun için güzel bir araç. Şefkat ve merhametle büyüyen hiçbir çocuk yarınlar da topluma şiddet oluşturmaz. Yaratılan her şeyin kainatta var olan her canın Allah’ın bir eseri olduğunun idrakiyle yaşayalım” dedi.

HAYVAN SEVGİSİ KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN VARDI
1976 yılından beri Bayrampaşa’da ikamet eden Gülay Tahmaz, “Eski bir bankacıyım. Küçükken sokakta bulduğum yaralı hayvanları eve getirirdim. Babam hastane sağlık personeli olduğu için ilk veterinerimdi. Bende iz bırakan birçok hayvan oldu. 1999 yılına kadar evde Kınalı adını verdiğimiz kedimiz yaşıyordu. 1999’da yaralı bulduğum ve tedavisini yaptırdığım Yolcu adını koyduğum köpeğimiz 12 yıl bizimle yaşadı. 2000 yılında üç yavru kedi buldum. Belden aşağısı tutmayan Patlamış Mısır 14, Prenses 15, Şener Şen 16 yıl yaşadı. Yine 2000 yılında Levent’te çalıştığım bankanın arkasındaki bir evin bahçesinde 4-5 hastalıklı kedi vardı. Levent’te veteriner kliniğinde tedavilerini yaptırdım. Hala aynı klinikte Veteriner Aykut Mutlu ile çalışıyorum. Hayvanların kötü durumda olmasına gönlüm razı olmadığı için gerekirse tedavi ettirmek için kredi çekiyorum. 2002’de HSBC Bank’a düzenlenen bombalı saldırıda ön kolları parçalanmış yavru kedi bulduk. Kolun biri alındı diğeri yarım şekilde kaynadı ve Kanguru adını verdiğimiz o kediyle 8 yıl birlikte yaşadık. 2004’de Cevatpaşa’da bulduğum ve gözlerinin güzelliğinden Şehla adını verdiğimiz kedi 5 yaşına kadar sağlıklı yaşadı. Araba çarpınca belden aşağısı felç kaldı ve 8 sene de felçli yaşadı. Şu anda 2011’de Silivri’de enfeksiyon kaptığı için gözlerini kaybeden Kalp Gözü ve 2018’de sokağa atılmışken sahiplendiğim köpeğimiz Minnak bizimle yaşıyor. Hayvanları sevdiğimi herkes bildiği için yazın memleketimiz Giresun’da köylüler yaralı karaca yavrusu bulup bana getirmişti. Bakımını yapıp yetkililere teslim etmiştim” diye konuştu.

HAYVAN SEVGİSİNİ ÇOCUKLARA DA AŞILADI
Gerek kendi çocuklarına gerekse çevredeki çocuklara hayvan sevgisini aşıladığını belirten Gülay Tahmaz, “Kedimiz Kalp Gözü ve köpeğimiz Minnak’ı çevremizdeki herkes bilir. 25 yıldır hem ailemin hem benim kendi evimin bahçesinde ya da kapımızın önünde sokak hayvanları için sürekli yuva, mama ve su bulundurulur. Sokakta yavruyken bakıp büyüttüğüm mahalleyi terk etmeyen birçok hayvan var. Bir sokak kedisi benim kış bahçeme girmiş ve orada kanepenin içinde doğum yapmış şu an 5 tane yavrumuz var. 3 de Meks, Şimşek ve Porsuk adını verdiğimiz sokak köpeğine bakıyorum. Bunların koruyucu ailesiyim. Ben artık onların peşinden koşup oynayamıyorum ama mahallemdeki çocuklar çok güzel hayvansever oldular. Artık mahalle halkı da alıştı” dedi.

SOKAKTA SAHİPLENME PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
Bayrampaşa Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ile güzel işlere imza atmaya başladıklarını da belirten Tahmaz, “Gerek Belediye Başkan Yardımcısı Yalçın Sırakaya gerekse Veteriner İşleri Müdürü Tayfun Nasuhbeyoğlu ilçede yaşayan sokak hayvanları konusunda çok hassaslar. Son dönemlerde sokakta beslediğimiz Meks’i önce sokağımızdaki çocuklar bakıyordu. Birgün belediye ekipleri kulağında küpe olmadığı için köpeği almış. Kısırlaştırıp aşılarını yapıp sokağa bırakacaklardı. Köpeğe bakıp koruyucu ailesi olmak istediğimi söyledim ve aldım. Bu olay ‘Sokakta Sahiplenme Projesine’ dönüştü. Tayfun bey ve ilçedeki diğer hayvanseverlerle bir kahvaltıda buluştuk. Tayfun bey projenin fikir annesi olarak beni takdim etti. Ben de Meks ve diğer hayvanlara sokakta nasıl baktığımızı anlattım. Bu projeyle sokaktaki hayvanlar bakıp aşılarını takip ediyoruz. ‘Sokakta Sahiplenme Projesi’ ile ilgili hayvanseverler olarak bir platform kurduk. Veteriner İşleri Müdürlüğü ile devamlı irtibattayız. Sokakta gördüğünüz köpek küpeliyse belediyenin kontrolündedir. Veteriner müdürlüğünün web sitesine girildiği hangi sokakta hangi hayvanlar var ve kimlerin kontrolünde hepsi görülüyor” şeklinde konuştu.

 

Tarih: 23 Mart 2019 Cumartesi    Hit: 7659

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol