20 Nisan 2024 Cumartesi   

GIDA, TARIM MÜDÜRLÜĞÜ GÖZ AÇTIRMIYOR

GIDA, TARIM MÜDÜRLÜĞÜ GÖZ AÇTIRMIYOR
 


* SAĞLIKSIZ üretim yaparak halkın sağlığı ile oynayanlara göz açtırmayan Bayrampaşa Tarım Müdürlüğü ekipleri, çok sayıda kaçak et kesilen işyerine baskın yaptı. 

Sağlıkta TAVİZ YOK!
Bayrampaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Çalışkan’dan Paşavizyon’a önemli açıklamalar. 2011 yılı Mart ayından beri Bayrampaşa’da görev yapan Çalışkan, vatandaşların özellikle gıda konusunda çok hassas olması gerektiğini belirterek, her türlü şikayetlerini ALO 174 hattına ücretsiz bildirebileceklerini söyledi.

* Şehirleşmenin ve değişen şehir hayatının zorladığı tüketim alışkanlıklarının, gıdanın bilinçsiz üretim ve sunumundan kaynaklanan olumsuzlukların sağlık sorunlarına sebep olabileceğini ifade eden Bülent Çalışkan, “Bu durum gıda güvenilirliği kavramını doğurmuştur. Gıdanın sistematik biçimde güvenilirliğinin sağlanması ve üretimden tüketime kadar sürekli izleme ve kontrollerle sürdürülmesi gerekmektedir. Bizler de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak üretim yerlerini, satış yerlerini ve toplu tüketim yerlerini sürekli olarak denetlemekteyiz” dedi.

* Alan itibariyle Bayrampaşa Sebze Meyve Hali ve Mega Center Kuru Gıda Hali’nin denetimleri altında olduğunu ifade eden Çalışkan, “Sebze ve Meyve Halinde 571 dükkan bulunuyor. Mega Center’da ise 2 bin civarında dükkan bulunuyor. Dolasıyıyla İstanbul’un en büyük gıda satış alanında yer aldığımız için sorumluluğumuz çok büyük. Trakya’da dahil Avrupa yakasının gıdası Bayrampaşa’dan geçiyor. Adeta Bayrampaşa gıdanın kalbi durumunda. Ekip arkadaşlarımızla birlikte sık sık gıda denetimleri yapıyoruz. Alınan numuneleri gıda laboratuvarımızda inceliyoruz. Halk sağlığını tehdit eden sıkıntılar çıkması durumunda işlenen suça göre kanun kapsamında cezai işlemler uyguluyoruz” diye konuştu. 

EN BÜYÜK SORUN KAÇAK ET KESİM VE SATIŞI
Bayrampaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Çalışkan, en çok kaçak et konusunda şikayetler aldıklarını ve yakaladıklarını söyledi. Çalışkan, “Bir restoran sahibi aldığı etten şüphelenip il müdürlüğümüze başvuruyor. Firmanın Mega Center’daki deposuna polis ekipleriyle birlikte operasyon yaptık. Firma sahibini çağırmamıza rağmen gelmemesi üzerine polis, savcılıktan arama kararı alarak depoya çilingir yardımıyla girdik. İş yerinde yaklaşık 350 kilogram kaçak et ile bu etlerden yapılan sucuk, sakatat ve hazırlanmış et döneri ele geçirdik. Et ve malzemelerinin hijyen kurallarına uyulmadan yerlere serildiği çürüyerek koktuğunu gördük. Tahliller sonucu etlerin ‘tek tırnak’ diye tabir edilen at eti olduğu ortaya çıktı. 350 kilo et, belediyeye ait bir çöp konteynerine atılarak imha edildi. Etlerin güvenli bir şekilde satışa sunulması için mutlaka mühürlü olması gerekiyor. Bu tip kaçak iş yapanlar geceleri çalışıyorlar. 
Özellikle mahalle aralarında açıkta satılan etler, sağlık için ciddi tehlike oluşturabilmektedir. Kirli, yeterli soğutma tertibatına sahip olmayan, güneş ışığından ve tozdan korunmayan araçlarda satışa sunulan etleri tüketen kişilerde hayvanlardan geçen zoonoz hastalık riski artmaktadır. Satışı yapan kişilerin de kişisel temizliklerine dikkat etmesi, üreten ve satış yapan kişilerin hastalık taşıma ve bulaştırma yönünden ilgili sağlık kuruluşlarınca muayenelerinin yapılmış olması gerekmektedir. Gıda konusunda asla taviz vermiyoruz. Halk sağlığının temelini tüketilen gıdalardan oluştuğu bilinci ile hareket etmekteyiz. Halkımızın açıkta satılan gıdalara karşı daha duyarlı olmaları ve ALO 174 gıda şikayet hattına ihbarda bulunmaları bizim için önemlidir. Gerekli yaptırımlar yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

İHBARLARI ANINDA DEĞENLENDİRİYORUZ
Haziran ayında Mega Center’da güvenlik kuvvetlerinin de eşlik ettiği denetim yaptık. Önceden belirlenen 50 adrese baskın düzenledik. Baskın yapılan işletmelerden 26’sının kapalı olduğunu tespit ettik. 3 işletmenin onaysız faaliyet gösterdiği, 4 işletmenin Bakanlığa kayıt yaptırmadığını tespit ettik. 7 işletmeye ise eksikliklerini gidermesi için süre verildi.
Ramazan ayı öncesi de gıda denetimlerini sıklaştırıyoruz. Ramazan ayında tüketimi artan ürünleri üreten iş yerlerine yönelik denetimler yapıyoruz. Et ve et ürünleri, ekmek ve ekmek çeşitleri, süt ve süt ürünleri, un ve unlu mamuller ile şekerli mamuller üreten, işleyen ve dağıtımını yapan çok sayıda işyerinde gıda mühendislerimiz tarafından resmi kontroller yapılıyor. Ramazan ayında sahurda operasyonlar yaptık. Yapılan denetimler sonucunda; uygunsuzluk tespit edilen işletmelere eksikliklerin giderilebilmesi için süre verirken, hijyen kurallarına uymayan, Bakanlığa kayıt yaptırmadan faaliyet gösteren ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri toplu tüketime sunduğu tespit edilenlere yasal işlem yapıyoruz. Denetimlerimizi aralıksız sürüyor. 2014 yılında 10 aylık dönemde aldığımız 519 numune ile 52 il müdürlüğünden daha çok sayıda işlem yapmışız. Et olayının haricinde balda da çok sahtekarlık dönüyor. Bal şurubunu vatandaşa bal diye satıyorlar. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz gıda ürünlerinde son kullanma tarihine mutlaka baksın. İçindeki katkı maddelerini incelensinler. Şüpheli bir durum görürlerse ALO 174 hattını ücretsiz olarak arasınlar” ifadelerini kullandı.

Tarih: 24 Kasım 2014 Pazartesi    Hit: 2155

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol