29 Mart 2024 Cuma   

GENÇ NESİL İŞ, İMALATÇI İŞÇİ BULAMIYOR

 

TÜRKİYE'de imalat sektörünün kalkınması için peşi sıra hamleler yapılıyor. Çeşitli krediler veriliyor. Çeşitli uygulamalar hayata geçiriliyor. Ancak, kaliteli ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin, kısacası ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırmanın yolu nitelikli personelden geçiyor. 
Her ay ülkemizde işsizlik rakamları açıklanıyor. Ve her geçen gün işsizlik rakamları artıyor. İşsizliğin en büyük ilacı ise emek yoğun olan tekstil sektörü. Bu tartışılmaz. Moda sektöründe faaliyet gösterdiğimiz için moda sektöründen örnek vereceğim. Ancak bu durum tüm meslek grupları için aynı. Liseden ya da üniversiteden mezun olan gençlerimiz kısa bir sürede müdürlük ya da usta olmak istiyor. Tabii ki bu hakkıdır. Ancak bu durum gerçekçi değil. Örneğin 'Moda Tasarım Bölümü'nden mezun olan bir gencimiz hemen ünlü bir modacı olacağını zannediyor. Oysa ki iyi bir modacı, dikişi çok iyi bilir. Kesim yapmada, kalıp çıkarmada usta olmanın yanı sıra, maharetli de olması gerekir. Bunları bilmek için de yıllar gerekir. Atölyenin tozunu yutmuş olması gerekir. Yılların birikimleriyle iyi bir modacı yetişir. Lakin bunlar bilinmeden 'usta oldum' moduna giriliyor. Bunun sonucunda da başarısızlık kaçınılmaz oluyor. Sonuçta hem ülkemiz hem de yeni yetişen insanlarımız kaybediyor. 
***
Sanayi-eğitim iş birliği ülkeyi zıplatır
Hem işsizliğin önüne geçmek hem de nitelikli personel ihtiyacını gidermek için Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve Bayrampaşa Kaymakamımız Osman Canbaba ile birlikte bir çalışma başlattık. Ülkemize daha fazla nitelikli insan ve döviz kazandırmak için sanayicilerimiz, eğitim camiamız ve Sayın Kaymakamımız ile birlikte kafa kafaya verip, neler yapabileceğimizi konuştuk. Hem eleştiri hem de öz eleştiri yaptık. Yaptığımız görüşmelerde firmaların ara eleman sıkıntısı yaşadığını tespit ettik. Müfredatta yapılabilecek değişikleri ele aldık. Yapılan ön toplantı sonrası öğrencilerin pratik bilgiyi ve iş tecrübesini kazanması gerektiği yönünde ortak fikir ortaya çıktı. İş tecrübesi kazanmak için okulda kurulabilecek atölyede imalat yapılması konusunun araştırılması fikrinde mutabık kalındı. Bu gelişme aslında ülkemiz ve sektörümüz açısından çok önemli. Sanayi ile eğitim arasındaki işbirliği uzun yıllardır arzu ettiğimiz bir tabloydu. Tekstil sektörü için ortaya koyduğumuz bu tablo umarım diğer sektörler için de örnek olur.   
Geçtiğimiz günlerde Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin artık geleneksel hale gelen 8. defilesine katıldık. Öğrencilerimiz kendi tasarladıkları ürünleri sergilediler. İyi yolda olduğumuza inanıyorum. Tanıtılan ürünlerin, ünlü modelistlerin hazırladıkları kreaksiyondan hiçbir farkı yoktu. Kısıtlı imkanlarla yetişen lise 3 ve 4. sınıf talebelerimiz, önümüzdeki dönem modaya yön veren isimler arasında yer alacak. Buna yürekten inanıyorum. 
Son bir bilgi! Defilenin önümüzdeki dönemde daha ses getirmesi için sektörün ileri gelenlerinin davet edilerek, programın Bayrampaşa'daki bir otelde düzenlenmesi konusunda çalışmalara başladık.

Tarih: 18 Mayıs 2017 Perşembe    Hit: 1281




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol