24 Nisan 2024 Çarşamba   

Ercan GÜL / Eski futbolcu / Sportmence

EKONOMİ VE SPOR

 

ÖNCELİKLE spor ve ekonomi bir arada nasıl oluyor onu biraz anlatmak istiyorum. Ekonomi  ve spor birbirinden ayrılmaz ikilidir. Ekonomi ve spor her alanında vardır. Bugün Beşiktaş Kulübü’nün ve Beşiktaş gibi yönetilebilen kulüplerin başarılarından ve özellikle yönetiminden bahsetmek istiyorum.
Hangi futbolcuyu alacağını ve oynatacağını hesaplamak gerekir, antrenörü ve yönetim tabi ki başta başkan olmak üzere bu işin içinde olunuyor. Akıllı, mantıklı verim alınabilecek oyuncular üzerinde durularak oluşturulacak bir kadro kuruluyor. Bu kadronun (sana) kulübe katkısını hesaplamak gerekiyor. Hesap deyince de hemen ekonomi akla geliyor.
Ekonomi çok önemli, çünkü ekonomik olarak kulübünü ayakta tutman gerekiyor. Bu da o kadar kolay değil. Ancak bunu şu an Beşiktaş çok iyi yapıyor. Kendilerini tebrik ediyorum. Yönetim ne yaptığını çok iyi biliyor. Bunun son örneği Cenk Tosun'un İngiltere'nin Everton takımına transferi. Güzel ve zamanında atılmış gerçekten profesyonel bir adım. Hem Cenk Tosun hem Beşiktaş hem de ülkemiz para kazanmış ve reklamımız yapılmıştır. Burada da görüldüğü gibi zamanında karar verebilmek çok önemli olmuştur. Beşiktaş örneğinde bu ortaya çıkmıştır. 28 Milyon Euro iyi bir transfer olmuştur. Şimdi kulüp ekonomik bakımdan rahatlamıştır.
Ekonomi burada şunu göstermiştir; zamanında hareket etmek, programını yapmak ve bütçeni oluşturmak nasıl olur işte örneği burada. Eskiden kulüpler "Bu santrafor giderse yandık, bittik" derlerdi.
Ama şimdi denilmiyor. Çünkü yönetim bunun programını yapmıştır. Yerine adam bulunmuş ve yola devam edilecektir. Başarılar arttıkça kasa da dolmaktadır. TV yayın gelirleri, Avrupa kupalarına katılma gelirleri ve forma reklam gelirleri de keza artmıştır. Bu da gösteriyor ki iyi ekonomi bilmek gerekiyor.
Diğer önemli nokta spor kulüpleri Beşiktaş gibi hareket edebilmelidir. Ama nasıl?
Gaziantep hem ekonomisi hem de futboluyla yıllardır Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri. Gaziantep, ekonomik anlamda yeniden zirveye adım adım yaklaşırken, işin futbol tarafı artık umut vermiyor. 
Gaziantepspor bu konuda yalnız değil. Mersin İdman Yurdu, Samsunspor, Orduspor, Eskişehirspor, Kayseri Erciyesspor gibi örnekler son zamanlarda krizde bulunan kulüpler. Örneklerden de görüleceği gibi Süper Lig’den düşen kulüplerin birçoğu önemli bir gelirden olduğu için ekonomik darboğaza düşüyor ve kendini toparlayamıyor.
Avrupa’nın önemli liglerinde küme düşen kulüplere ‘paraşüt ödeme’ sistemiyle 10 ile 100 milyon Euro arasında yardım yapılarak ekonomik krizde nefes alması sağlanıyor. 
Kulüplerin mali olarak batma noktasına gelmesinde en önemli pay ekonomik anlamda kötü yönetilmelerinde. 
Bence özellikle 2. Lig ve 3. Liglerde şirketleşme gerekiyor. Futbol takımlarını şirketimiz gibi yönetmemiz gerekiyor. Tüm profesyonel futbol takımları aynı zamanda A.Ş. olmalıdır. Ayakta kalmak için şirket gibi yönetilmek zorundadır. Yoksa günlük başarılar gelip geçici olacaktır.
Örneğin; senin takımın profesyonel, futbolcu profesyonel, masör malzemeci profesyonel, yönetici amatör olursa bu iş olmaz. Yönetici de profesyonel olmak zorundadır ki sorumlu olsun kulüp yönetmeyi işi gibi görmeli.
O zaman başarı gelir tüm takımlarımızın şirketleşmesi dileğiyle...
Yeni yılda herkese sağlık, başarı ve mutluluklar dilerim.

Tarih: 21 Ocak 2018 Pazar    Hit: 1385




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol