28 Mart 2024 Perşembe   

Muhammed SANCAKTAR / Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkan Vekili / Geniş Açı

DÜNYA NEREYE GİDİYOR?

 

Kıymetli Dostlar; Dünya her yüz yılda bir, büyük siyasi çalkantılar yaşıyor ve bunun sonucunda büyük değişimler geçiriyor. Son iki yüzyılda, yani 20. yüzyıl ve 21. yüzyılın ilk çeyreğinde çok daha büyük sıkıntılar ve sorunlar yaşadı ve yaşamakta.
20. yüzyılda yaşanan iki dünya savaşının sonunda dünya siyasi anlamda da iki kutuba ayrıldı. Bunlar ABD’nin başını çektiği Atlantik Paktı, diğer adıyla NATO ve SSCB ile Çin’in başını çektiği Doğu Bloku, diğer adıyla Demir Perde ülkeleri.
Bu iki kutup arasında yıllarca “soğuk savaş” adı verilen bir savaş yaşandı. SSCB’nin dağılması ve iki Almanya’nın birleşmesiyle kısmen yumuşama sinyalleri alınsa da aslında işler farklı bir boyuta evrildi.
Yugoslavya’nın dağılması sonucu Balkanlar’da yaşanan savaş, Sırpların Boşnaklara yaptığı soykırım, SSCB’nin Afganistan’dan çekilmesiyle oraya yerleşen ABD, ABD’nin Irak’ı işgal ederek Ortadoğu’da hakimiyet kurma planları ile soğuk savaş yerini çoktan sıcak çatışmalara bırakmıştı bile.
Suriye ve Libya’daki iç savaş, Rusya -  Ukrayna savaşı ve dünyanın daha bir çok yerinde yaşanan çatışmalar adeta bizi adım adım 3. Dünya Savaşına doğru götürüyor.
Son günlerde Sırbistan ile Kosova arasında yaşanan gerilim,Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan gerginlik zaten kırılgan ve bir kıvılcımla ateş topuna dönmesi an meselesi olan Balkanlar’da yüreklerimizi ağzıma getirdi.
Tüm bu sıcak savaş ve çatışmaların  yanında ABD ile Çin arasında uzun yıllara dayanan farklı bir savaş daha vardı: Ticaret savaşı. Bu savaş 21. yüzyılda bariz bir şekilde ve hiç bir  kural tanımadan cereyan etti ve hala sürüyor.
Devam eden bu ticaret savaşı  2 Ağustos 2022 günü ABD temsilciler meclisi başkanı Nancy Pelosi’nin Asya’ya yaptığı ziyaretler çerçevesinde Tayvan’ı ziyaret etmesi, Çin’in buna gösterdiği tepki ile  neredeyse 3. Dünya Savaşının çıkmasına neden olacaktı.
Tayvan, Pasifik’te küçük bir ada ülkesi. Çin, Tayvan üzerinde hak iddia ediyor ve diğer ülkelerle doğrudan siyasi ve diplomatik ilişki kurmasını istemiyor.
Tayvan küçük bir ülke ama hüneri büyük. Dünya mikroçip üretiminin % 65’ini tek başına Tayvan yapıyor. Apple, Sony ve bir çok büyük teknoloji firması çiplerini buradan alıyor. Yani günümüz teknoloji dünyasında Tayvan’ın ürettiği mikroçipler cep telefonundan tutun bilgisayar, uçakların yazılımı, akıllı füzeler, İHA’lar, SİHA’lar ve daha bir çok teknolojik alette kullanılıyor. Haliyle Tayvan, ABD ve Çin için oldukça önem arz ediyor. ABD yönetimi kendi topraklarında mikroçip üretimi yapılması için 285 milyar dolarlık bir teşvik desteği verme kararı aldı. Fakat bunun için Tayvan’dan teknoloji ve uzman transfer etmesi gerekiyor. Pelosi’nin ziyaretinin geri planında bunun olduğu söyleniyor. Yani ABD  direkt yürütme organı üzerinden değil de yasama organı üzerinden ilişkilerin yürütülmesi yoluna başvurmuş.
Çin de mikroçip üretimi yapmak istiyor. Bunun için yaklaşık 200 bin uzmana ihtiyacı var. Bunların büyük bir kısmını da Tayvan’dan temin etmekte kararlı. Çin yazılım uzman ve mühendislerinin ülkeye girişlerine özel bir kolaylık sağlıyor.
Bu mikroçiplerin  günlük kullandığımız ürünlerin yanı sıra akıllı füzelerde ve daha bir çok savaş mühimmatında kullanıldığını göz önüne alırsak bunun için 3. Dünya Savaşının çıkmasına şaşırmamak gerekiyor.
Tüm bu gelişmelere ve hadiselere tek tek baktığımızda dünyanın topyekün olmasa da, yani küresel olmasa da lokal olarak bir savaşın içinde olduğunu görürüz.
Peki tüm bu gelişmeler yaşanırken Türkiye ne yapıyor? Türkiye’nin o eski Türkiye olmadığını dost-düşman herkes biliyor. Eskiden Türkiye’nin dış politikası teoride “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh”, pratikte ise “Bana değmeyen yılan bin yaşasın” tarzında idi.
Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın dirayetli, basiretli ve dik duruşuyla şimdi güçlü, sözünü dinleten ve oyun kuran  bir Türkiye var.
Yeni dış politikamız; “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ama “Yılanın başını küçükken ezecaksin”.
Allah bizi bu gücümüzden geri koymasın, gücümüzü daha da arttırsın.
Kalın sağlıcakla….

Tarih: 11 Ağustos 2022 Perşembe    Hit: 1412




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol