24 Nisan 2024 Çarşamba   

DÜNYA KÜRESELLEŞİRKEN DÜNYANIN VE İNSANLIĞIN GİDİŞATI

 

SON günlerde dünya sathında bir ‘’küreselleşme’’ tartışmasıdır almış başını gidiyor. Nedir bu küreselleşme? Kısa bir tanımını yapalım. 
Küreselleşme dünyada var olan bütün ülkelerin politikaları ve ekonomileri başta olmak üzere her şeyi ile birlikte bir zincir halkası misali birbirine eklemlenmesidir. Küreselleşmenin temeli olarak kabul edeceğimiz tarih coğrafi keşiflerin başlamış olduğu 15.yüzyıldır. Coğrafi keşiflerin başlamasına müteakip Afrika’nın, Asya’nın, Amerika kıtasının pek çok zenginliğinin Avrupa’da toplanması ile beraber ekonomik küreselleşmenin temelleri atılmıştır. Küreselleşmenin temelleri asırlar evvelinde başlamış olsa bile modern dönemde küreselleşme tartışmalarının kökeni 1990’lı yıllara dayanır. 2010’ları bitirmek üzere olduğumuz şu zamanlarda daha fazla ateşlenmiştir. ABD, Rusya, Çin, Japonya, İngiltere gibi ülkeler küresel arenada sahip olduğu ekonomik, askeri ve teknolojik güçten ötürü küreselleşmenin öncüleri olarak kabul edilmektedir. Ancak küreselleşme pek çok zararı mahiyetinde getirmektedir. 
Rasulullah efendimizin bir ahirzaman hadis-i şerifi küreselleşmenin zararlarını şöyle açıklamaktadır: “Ahirzaman’da kazanç belirli kimselerin arasında dolaşacaktır ve dar gelirli kimseler çok büyük sıkıntıya düşecektir.’’ Küreselleşmenin getirmiş olduğu zararı Peygamberimiz bu hadisi ile çok iyi bir şekilde açıklamıştır. 
Küreselleşmeden ötürü dünya ekonomisinde dolaşan paranın çok büyük bir kısmı küçük bir azınlık olan belirli kimselerin cebine girmektedir ve geriye kalan paranın dünya genelinde geriye kalan insanlara dağıtılmasında mühim sıkıntılar meydana geliyor. Bu durumdan kaynaklı adaletsizliğin sonucu olarak zaten dünya genelinde pek yüksek seviyelerde olan fakirlik daha da artıyor. Küreselleşmenin zararlarından bir tanesi ise küreselleşmenin gün be gün arttığı şu zamanlarda dünya ekonomisinde dönen paranın önemli bir kısmının belirli bir grubun elinde toplanmasından ötürü bu bahsi geçen grubun dünya ekonomisine vesayet oluşturabilecek güce sahip olma ihtimalidir. Bu durum küresel ekonomide oligarşi ve ekonomi mafyalığının güçlenmesine yol açabilir ve bu durum tüm dünya ülkelerinin geleceğini önemli ölçüde tehlikeye atabilir. 
Yazımı nihayete erdirmezden evvel şunları söylemek isterim: bırada zikredilen riskler asla ve kat’a göz ardı edilmemelidir. Küresel barışı korumak ile yükümlü bütün kuruluşlar bu durumdan kaynaklı risklerin bertaraf edilmesi hususunda üzerine düşeni yapmalıdır.

Tarih: 14 Aralık 2018 Cuma    Hit: 2798




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol