20 Nisan 2024 Cumartesi   

DÜNYA EKONOMİ SAVAŞI

 

EURO, dolar, altın, borsa…
Bilmiyorum bu rakamlar sizleri ne kadar ilgilendiriyor… 
Her akşam televizyon kanallarında “düştü-çıktı” diye haberleri ekrana geliyor.
Karın tokluğuna çalışanlar için bu rakamlar her ne kadar bir anlam ifade etmese de, işverenlerin yakından takip ettiği bir gerçek…
Çünkü, tekstil sektörü durma noktasına geldi…
Bunun sonucu olarak, Çin’in ardından dünya tekstil piyasasında ikinci konumda olan Türkiye’de birçok işyeri çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmaya başladı. 
Bunun sebeplerine gelince, 2015 yılının ekonomide durgunluk yılı olacağı zaten konuşuluyordu.
Buna bir de Rusya, Ukrayna ve Kırım krizleri eklenince, süreç daha da hızlandı.
Artık cephe savaşlarının ekonomik savaşlar aldı.
ABD ve Rusya arasındaki mücadele artık ekonomi sahnesinde devam ediyor. 
SSCB’nin yıkılmasının ardından Rusya, büyük bir gerileme yaşamış ve ABD rakipsiz kalmıştı.
Yeltsin dönemi ile özelleştirme ve liberal ekonomiye geçişin yaşandığı Rusya’da, 90’ların sonunda yüzde 40 küçülme yaşanmıştı. 
Putin iktidarı ile birlikte dengeler de değişmeye başladı. Putin ile birlikte Rusya’yı kontrol etmeye çalışan odakların oyunu bozuldu. Batı ile uyumlu bir politika izleyen Putin’in bu tavrı “Arap Baharı” ile değişti. Rusya’nın müttefiki sayılabilecek ülkelerde yaşanan karışıklıklar ve iktidar değişiklikleri, fırtına öncesi sessizliğin habercisi gibiydi. “Petrol, dolar haricinde başka bir para birimi ile satılmalı” diyen Kaddafi, ilk devrilen diktatör olurken, Rusya da önemli bir müttefini kaybediyordu. 
“Arap Baharı” devam ederken, hiç beklenmeyen bir gelişme yaşandı. 
Bu Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiydi…
Bu karar, dünyada büyük yankı uyandırırken ABD Başkanı Obama, “Rusya, ağır bedel ödeyecek” açıklamasıyla üstü kapalı bir tehdit savurmuştu.
ABD yönetimine yakınlığı ile bilinen Suudi Arabistan’ın yıllık 10 milyon varil olan petrol üretimini (OPEC kararlarına) 12 milyon varile çıkarmasıyla petrolün varil fiyatı önce 70 dolar seviyesine, ABD’de kaya gazı ve kaya gazı petrolü haberlerinin ardından da 50 dolar seviyelerine geriledi. 
Böylece gelirlerinin yüzde 70’ini sattığı petroldan kazanan Rusya büyük bir darbe almış oldu. 
Rusya’nın yanında, 2015 yılı bütçesinde petrol gelirlerini 95 dolardan hesaplayan İran’ı da zor günler bekliyor. Bu fiyatları revize eden İran son olarak petrol fiyatını 70 dolar civarına çekti. Ancak petrolün uluslar arası piyasada fiyatı 60 doların da altında işlem görüyor.
Perde arkasında bunlar yaşanırken, Ukrayna’daki iç karışıklıklar, Rusya’da yaşanan devalüasyan ve Avrupa’daki ekonomik durgunluk Türkiye’de hissedilmeye başlandı.
Doların Euro karşısında yükselmesi Çin’deki üretim maliyetlerini de artırdı. Bu ise; düşüş eğilimindeki Euro ile çalışan Türk şirketlerine yarayabilir. 

Tarih: 14 Şubat 2015 Cumartesi    Hit: 1300




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol