29 Mart 2024 Cuma   

ÇOCUKLARIMIZI NASIL VE NE KADAR TAKİP ETMELİYİZ?

 

ESKİDEN çocuklar mahallede, mahallenin çocuğu olarak büyürmüş.  Dolayısıyla kontrol de güven de yerli yerindeymiş. Bu koşullar artık yok, bu da ebeveynleri kaygılandırıyor. Çocuklarımızı  takip etmek gerekli.  Arkadaşça nereye, kimlerle, ne zaman gittiği ve ne zaman döneceği gibi bilgiler, onları yalana zorlamadan edinilmeli. Çocuğun arkadaşlarını ve ailelerini tanımak, özel ilgi alanlarına saygı duymak ve sosyal medyada ölçülü arkadaşlıklar edinmesine izin vermek doğru bir yöntem.
Çocuğuyla sağlıklı iletişim kurabilen, ihtiyaçlarını anlayan, ona önem veren, yaşına uygun konuşma dili geliştirebilen, doğru bir şekilde sınır koyabilen bir ebeveynin en güzel kontrol ve takip aracı çocuğuyla kurduğu iletişimdir. 
Çocuklarımızın telefonu, bilgisayarı veya çantası özel durumlar dışında karıştırılmamalıdır. Neyin cevabını arıyorsak çocuğa uygun bir dille sormak, cevabını ondan almak en iyisi. Soramıyor ve doğru cevabı alamayacağımızı biliyorsak da bunun nedenlerini araştırmalı ve destek almalıyız. 
Aşırı şüpheci yaklaşımlar çocukta güvensizliği daha da tetikler. Her şey yolundayken yalnızca çevreden duyduğu haberler ve olayların etkisinde kalıp, çocuğuna karşı aşırı şüpheci yaklaşan bir ebeveyn bu yaklaşımına neden olan düşüncelerini çözmelidir her şeyden önce. Aşırı şüpheciliğin çoğu zaman neden olduğu güvensiz, eleştirel ve suçlayıcı yaklaşımlar çocukları ve gençleri yalan söylemeye itebilir. 
Çocukların arkadaş seçimi konusunda yönlendirme yapılabilir ama yine yaş ve duruma özgü yaklaşım metodu kullanılmalı. Örneğin bir ergene arkadaşını kötülemek yapılacak en temel hatadır. Çünkü ergen için arkadaşı da tercihleri de vazgeçilmezdir. En doğru yaklaşım; olumsuzlukları uygun bir dille aktarıp, artık kendisinin küçük bir çocuk olmadığı, anne babası olarak onu uyarmak ve yönlendirmek dışında yapabileceklerinin sınırlı olduğu, karar ve sonuçlarının kendisine ait olduğu gibi ifadelerle yaşamının sorumluluğunu almasını sağlamaktır. 
Çocuklarımızın sosyal medya kullanımı genellikle günde bir saatten fazla olmamalıdır. Yine yaşına ve döneme bağlı (okul zamanı, yaz tatili) dışarıda kaldığı saatleri belirlemek ve sınır koymak, uyulmama durumlarına karşı da seçenek sunulmalıdır.
Çocukların sürekli takip ediliyor hissine kapılmaması için aslolan çocuğa güvenebilmektir, doğru davranmayı öğretebilmektir. Çocuğu rahatsız etmeden belli ölçüde kontrol makuldür. İlgi alanları, yapmaktan hoşlandığı şeyler, gitmekten hoşlandığı yerler, arkadaşları bizim için de önemli olmalıdır. 
Çocuğun bir şey gizlediğinden şüphelendiğimiz zaman kendimize “Neyi, neden gizliyor?” diye sorup; sorunun çözümündeki payımızı sorgulamalıyız. “Değerlisin, önemlisin, hata yapabilirsin, hata yapabiliriz, bundan sonraya odaklanalım, biz hep yanındayız, kızabiliriz, kırılabiliriz ama sevgimiz değişmez” mesajlarını içeren iletişim doğru iletişimdir.

Tarih: 22 Nisan 2019 Pazartesi    Hit: 1477




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol