19 Mart 2024 Salı   

Leyla ALTINTAŞ / Uzm. Fizyoterapist / Fiziksel Sağlık

ÇOCUKLARDA OMURGA SAĞLIĞINI KORUMANIN YOLLARI

 

TEKNOLOJİNİN günlük hayatı kontrolü altına aldığı, sokakta oynayan değil evde zaman geçiren çocukların yetiştiği, besinlerin maalesef doğallıktan uzaklaştığı dönemde ebeveyn olmanın zorluğunu hepimiz yaşıyoruz. Zorlu geçen pandemi süreci ve beraberinde online eğitimlere alışan çocuklarımızda yüz yüze eğitime geçmenin sevincini hem çocuklar hem de biz ebeveynleri hep birlikte paylaşıyoruz. Yaz tatilinin bitip ders zillerinin çalmaya başladığı şu günlerde çocuklarımızın da ağır sırt çantalarıyla , okul sıralarıyla imtihanı başladı. Bu süreçte alacağımız bazı basit tedbirler çocuklarımızın omurga sağlığını korumamızda yardımcı olacaktır. Genel olarak bakacak olursak;
1-Okul çantası olarak mutlaka sırt çantası seçilmeli ve çanta seçiminde çocuklarımızın boy ve kilosuna uygun çantalar tercih edilmeli, omurgayı tam olarak destekleyecek sırt destekleri bulunmalı ve en önemlisi de çantaları her iki omuzuna eşit yük dağılımı yapacak şekilde düzgün takmaları gerekmektedir. Tek taraflı olarak kullanılan çantalar omurgada dengesiz yük dağılımına neden olacağı için bel, boyun ve sırt ağrıları başta olmak üzere skolyoz gibi daha ciddi omurga problemlerine neden olabilir.
2- Çantalarını okula hazırlarken kullanacakları kitap, defter ve araç gereçleri günlük ders programına göre yerleştirmeleri ve gereksiz yüklenmelerden kaçınmaları gerekmektedir.
3- Ders çalışmaları esnasında oturma pozisyonlarına dikkat etmeleri gerekmekte, çoğunlukla farkında olmadan öne doğru eğilip sıraya ya da masaya yaklaşmaya çalışmaktadırlar. Bu gibi durumlarda sözel olarak uyarılarda bulunmak farkındalıklarını arttırmak için çok faydalı olacaktır.
4- Masa ve sandalye yükseklikleri çocuğumuzun boy ve kilosuna uygun seçilmeli, sandalye seçiminde çocuğun ayaklarının yere basabileceği fakat çok alçak olmayan,  bel boşluğunu destekleyecek sandalyeler tercih edilmelidir. Okullardaki masa, sandalye ya da sıralara müdahale şansımız olmasa da en azından evdeki çalışma ortamını düzenlememiz omurgaya binen yükü oldukça azaltacaktır.
5- Okullardaki beden eğitimi derslerine katılmaları, fiziksel ve motorik gelişim özelliklerine uygun spor branşlarına yönlendirilmeleri de kas gücü ve denge gelişimi açısından oldukça önemli olmakla birlikte çocukların sosyalleşmelerine de destek sağlayacaktır. Bu konularda branş öğretmenlerinden yardım istenmelidir.
6- Beslenme ve kilo kontrolü de gelişmekte olan çocuklarımız için en önemli konulardandır. Aşırı kilo ya da aşırı zayıflık birçok problemi beraberinde getirir. Tek düze beslenmekten kaçınılmalı, protein ve karbonhidrat ve şeker yönünden dengeli beslenmeli, vitamin ve mineral takviyelerine dikkat edilmelidir.
7- Günün büyük bölümünü ayakta geçiren çocuklarımız için ayakkabı seçimi de çok önemlidir. Ayakkabıları içe ya da dışa basmayı uyaracak şekilde bir tarafa meyilli olmamalı, ayak tabanını tam desteklemeli, topuk kısmı kaymayı engelleyecek sertlikte olmalı, babet gibi çok düz ya da yüksek topuklu olmamalıdır.
8- Online eğitimleri de unutmamak gerekir tabii ki. Bilgisayar başında geçirdiği süreleri mümkün olduğunca minimumda tutmalı, bilgisayar ekranı göz hizasında olmalı, klavye ve Mouse gövdenin sağa sola dönmesini engelleyecek şekilde olmalıdır. Ders aralarında mutlaka kalkıp yürümeleri, boyun ve sırt için egzersizler yapmaları gerekmektedir.

Tarih: 15 Eylül 2021 Çarşamba    Hit: 1781




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol