29 Mart 2024 Cuma   

BÜROKRASİNİN KALBİ: LİYAKAT

 

GÜNÜMÜZDE dünyanın genelinde sayılamayacak çok devlet vardır. Bu devletlerden kimisi dünyada küresel ölçekte bir söz ve ağırlık sahibidir kimisinin ise ismi bile çoğu yerde bilinememektedir. Ancak bu devletlerin hemen hepsinin kalbi olarak değerlendirilebilecek bir şey vardır: Bürokrasi. 
Bürokrasinin devlet içindeki var olma amacı ise devletin işleyişini sağlıklı bir şekilde sürdürüp vatandaşlarına en iyi hizmeti sunabilmektir. Bürokrasi’nin devletin işleyişini ve sürerliliğini sağlıklı bir şekilde sürdürüp vatandaşlarına en iyi hizmeti sunabilmesi için önemli birşeye ihtiyacı vardır: Liyakat. 
Liyakat işlerin ehli olan insanlara verilmesi demektir. Liyakatın her yerde önemi vardır ancak liyakat bürokraside çok daha önemlidir. Zira bürokrasinin muhattabı halktır ve doğrudan halka hitap eder. 
Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin anlamanın metotları çoktur bir ülke bürokrasisinin ne kadar iyi yada kötü olduğu bu metotların başında gelmektedir. O yüzdendir ki ama üst ama alt bütün devlet kademelerinde işlerin ehli olan insanlara teslim edilmesi yani liyakat hayati bir öneme sahiptir. Bürokraside bir liyakatın olmayışı devleti büyük tehlikelere sokabilir zira devletin kademelerine haketmeyen insanlar yerleşirse bu insanlar devletin işleyiş ve yapısında büyük sorunların baş göstermesine vesile olabilir. Aynı zamanda bu liyakatsiz kimselerin halk ile temas etmesiyle halka hizmet hususunda göstermiş oldukları yanlışlıklar sonucunda devletin insanların nezdinde ki itibarı zedelenebilir hatta halk arasında ‘’devlet düşmanlığına’’ bile vesile olabilir. 
İnsan devlet için en önemli şeydir zira devleti var eden şey insandır atalarımız bu durumu şu güzel söz ile açıklamışlardır ‘’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’’ insan nasıl ki varlığıyla devlet için önemli ise devletin ise insana karşı pek çok mesuliyeti vardır vatandaşlarının yaşam, inanç ve düşünce özgürlüğünü korumak ise devletin birincil derece mesuliyetleri arasında yer alır. Bu ise ancak iyi bir liyakat ile mümkün olabilmektedir. Bugün liyakate önem vermeyen devletlerin işleyiş ve yapısında büyük problemler ile karşı karşıya kaldığı ise aşikardır. Tüm bu yazdıklarımdan sonra şunu söyleyebilirim ki liyakat, değil bürokrasinin aynı zamanda tüm devletin kalbidir diyebilirim. 
Yazımı nihayete erdirmezden evvel İmam-ı Gazal’inin güzel bir sözünden alıntı yapmak istiyorum: ‘’Hakkı olmadan makam ve mevki sahibi olanlar astlarını ısırır üstlerine kuyruk sallarlar.’’  

Tarih: 18 Eylül 2018 Salı    Hit: 1153




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol