19 Nisan 2024 Cuma   

Fatih ŞENGÜLER / Mali Müşavir / Mali Analiz

BU KANUNDA HERŞEY VAR

 

Karşılıksız Çek - İhracatçıya Özel Pasaport
Sevgili Paşavizyon okurları, merhaba. 
Bu sayımıza başlamadan önce Kahraman Türk milletine geçmiş olsun dileklerimi sunarım.
Yaşanan kalkışma süreci sonrasında dimdik ayakta duran Ülke Ekonomisi yatırımcıya güven vererek ohal sürecinde dahi istikrarlı bir tablo çizmekte. Ve Hükümet’te bu süreçte bir nevi vergi barışı, bir nevi de af kapsamında vatandaşa derin bir nefes aldırma amaçlı 6736 sayılı yasayı mecliste kabul etti ve şimdi de Resmi gazetede yayımlanmasını bekliyoruz. Yayımına müteakip diğer sayımızda bu müjdeyi siz okurlarımızla paylaşacağız.
Aslında bu sayıda sizlerin karşısına  bu kanunla çıkacaktım ki, Resmi gazetede an itibari ile  6728 sayılı YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN maddesini görünce bu konuyu işlemeye karar verdim. Bu kanunda her şey var ve bence AF kanunu kadar önemli.
Bu kanundan cımbızla ayıklayıp manşet yaptığım ‘çek  ve ihracatçıya özel pasaport ile ilgili maddeyi paylaşacağım.
Madde 7
“Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilir.”
İhracatçı bazı koşulları taşıması kaydıyla her ülkeye rahatça seyahat edip, ticari hayatına yön verebilecek. Rakamsal değerleri Bakanlar kurulu ilerde belirleyecektir.
Şimdi sıra çeklerde;
Her bir karşılıksız çek adedince 1500 gün adli para cezası
Karşılıksız çek üzerindeki tutar kadar 3095 sayılı Kanuna göre ticari işlerde temerrüt faizi oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile takip ve yargılama gideri toplamından az olamaz.
Ve mahkemece çek düzenleme ve hesap açma yasağı getirilir.
2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 353 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü uygulanır. Bu suçtan dolayı açılan davalar icra mahkemesinde görülür ve İcra ve İflas Kanununun 347, 349, 350, 351, 352 ve 353 üncü maddelerinde düzenlenen yargılama usulüne ilişkin hükümler uygulanır. Bu davalar çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin yahut şikâyetçinin yerleşim yeri mahkemesinde görülür.”
Detaylı olarak bu konuları genel yayın yönetmenimiz Cemil Sağlam’dan daha büyük köşe aldığımızda  örneklerle pekiştirmek isterim. Esen kalın…

Tarih: 17 Ağustos 2016 Çarşamba    Hit: 1192




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol