26 Nisan 2024 Cuma   

Leyla ALTINTAŞ / Uzm. Fizyoterapist / Fiziksel Sağlık

BEL AĞRISI

 

Bel bölgesi kaslar, bel omurları, omurların arasında bulunan diskler, bağlar, omurilik, omurilikten çıkan sinirler, karın iç organları ve onları saran zarlar ve deriden oluşur. Bu bölgede ortaya çıkabilecek herhangi bir problem bel ağrısı olarak karşımıza çıkabilir. İnsanların yaklaşık %80’inde bel ağrısı görülmektedir. Bu ağrının da çeşitli türleri bulunmaktadır ; künt, batıcı, yanıcı, acıma şeklinde ya da keskin ağrı şeklinde olabilir. Ağrının yeri noktasal olabileceği gibi yaygın geniş bir bölgede de olabilir. Şiddeti de kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi problemin büyüklüğüne göre de farklılık gösterebilir.
Bel ağrılarının % 85-90’ı mekanik bel ağrılarıdır ve 1 ile 3 hafta arasından kendiliğinden geçer. Mekanik bel ağrısı bel kaslarının ani zorlanmasıyla ortaya çıkar altta yatan herhangi bir omurga ya da sinir problemi eşlik etmemektedir. Mekanik bel ağrılarının nedenlerine bakacak olursak ; ani yapılan öne eğilme hareketleri, ağır kaldırmalar, ters hareketler, terliyken soğuğa maruz kalma sayılabilir. 6 haftadan kısa süren bel ağrılarına Akut Bel Ağrısı denirken 3 aydan daha uzun süreli yaşanan bel ağrılarına Kronik Bel Ağrısı denir.  Akut bel ağrısı aniden gelişir bir anda çok şiddetli olabileceği gibi hafif şiddetle başlayıp giderek artan bir seyir de gösterebilir. Akut bel ağrılarında yapılabilecek en önemli şey istirahattir. Doktor tarafından verilen uygun ilaçlar kullanılabilir. Mekanik nedenli yaşanan akut bel ağrıları istirahat ve ilaç tedavisine çok hızlı cevap verecektir. Eğer bel ağrısı kas kaynaklı değil de omurga ya da disklerden kaynaklanıyorsa, sinir problemleri eşlik ediyorsa ağrının kendiliğinden geçmesi pek söz konusu olmayabilir. Bu gibi durumlarda profesyonel yardım alınması gerekebilir. Kronik bel ağrıları daha çok omurga ve omurların arasındaki disklerin patolojilerinden kaynaklanır. Daha komplekstir. Bel fıtığı, sinir sıkışmaları, romatizmal kökenli problemler, kireçlenmeler, dar kanal patolojileri (spinal stenoz),  osteoporoz, omurga kırıkları, skolyoz bu patolojilere örnek sayılabilir.  Bu tarz ağrılarda istirahat yerine aktif hareket daha iyi gelecektir. Sıcak uygulama, ilaç tedavisi, masaj uygulamaları, egzersizler evde yapılabilecek tedavilerdir. Bu yöntemlerle sonuç alınamadığı durumlarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları, manuel tedaviler, lokal enjeksiyonlar ve en son çare olarak da cerrahi yöntemler uygulanabilir.
Bazı basit önlemler alınarak bel ağrılarının oluşması önlenebilir.  Bu önlemleri kısaca sıralayacak olursak;
• Kiloya dikkat edilmeli. Göbek bel omurlarına çok daha fazla yük binmesine yol açar.
• Yere eğilirken dizler bükülmeli ve çömelerek eğilip kalkılmalıdır.
• Ağır yük kaldırılmamalı. Mecburen kaldırılacaksa da gövdeye yakın bir şekilde tutulmalı.
• Çok terli olunduğunda rüzgarda ya da soğukta kalınmamalı.
• Yüksek topuklu ya da çok düz (babet gibi) ayakkabılar tercih edilmemeli, 2cm dolgu topuklu ayakkabılar tercih edilmeli.
• Bel, sırt ve karın kasları güçlü tutulmalı, düzenli spor yapılmalı.
• Yürüyüş ve yüzme bel sağlığını korumak için yapılabilecek basit sporlardandır.
• Yatılan yatak da bel sağlığı için çok önemlidir. Omurganın içine gömüleceği kadar yumuşak olmamalı fakat aşırı sert de olmamalıdır.

Tarih: 18 Ocak 2022 Salı    Hit: 2289




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol