10 Aralık 2024 Salı   

Naser ŞİMŞEK / İnşaat Mühendisi / Teknik Bakış

ATATÜRK’Ü ANLAMAK

 

Güz mevsiminde, Kasım ayı; Dünyada yaşayan tüm Türkler için 10 Kasım’da Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihal ettiği gündür. Yaşadığımız Kasım ayında yine her zaman olduğu gibi Atatürk’ümüzü anarken yaptıklarını ve yapmak istediklerini görmek anlamak için bizlere tekrar “önderliğini’’ göstermektedir.
Bütün hayatı, sonu gelmiş bir imparatorluktan yeni bir devlet oluşturmak ile geçti. Mayıs 1919’dan Kasım 1938’e kadar yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin var olması ve ilelebet yaşaması için insanüstü bir çaba çalışma içine girdi.
Hayatı boyunca yaptığı devrimleri bir kenara koyarsak bana göre yaptığı en önemli hamlelerden biri 1135 delege ile daha “Cumhuriyet’’ kurulmadan “İzmir İktisat Kongresidir’’.
Cumhuriyetin ilanından önce ilk İktisat Kongresi, 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihlerinde İzmir’de toplanarak, Kurtuluş Savaşı ile kazanılan zaferden sonra önceliğin ekonomik bağımsızlık ve milli sanayi hareketi oluşturularak ülkemizin kalkındırılması amacıyla çok önemli kararlar alınır,
– Hammaddesi yurt içinden sağlanan veya yetiştirilebilen sanayi ülkemizde derhal kurulmalıdır,                                                                                                                                                 
– El işçiliğinden ve küçük imalattan süratle fabrika üretimlerine veya büyük işletmelere geçilmelidir,                                                                                                                                                         
– Dış rekabete dayanabilmek için sanayinin toplu ve bütün olarak kurulması gerekir,  
– Yabancıların kurdukları tekellerden ve yabancı ürünlerden kaçmak gerekir,

– Sanayinin teşviki ve milli bankaların acilen kurulması sağlanmalıdır.
– Demiryolu inşaat programına hemen başlanmalıdır.                                                                                      
I. İktisat Kongresinde milli üretimin olmazsa olmaz olduğu açıkça vurgulanıyor ve kongrenin ardından da ciddi adımlar birer birer atılmaya başlıyordu.                                                                                              
Türkiye Tayyare Cemiyeti 1925 yılında Atatürk’ün emri ile kuruldu ve daha sonraki yıllarda Türk Hava Kurumu adını aldı. Yine aynı tarihlerde Tayyare Motor ve Otomobil Anonim Şirketi (TOMTAŞ) kuruldu. Amaç Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan her türlü uçağı üretebilmek ve bakımını yapabilmekti. Bu faaliyetlerin ilk adımı olarak, 6 Ekim 1928 de Kayseri de Türk-Alman işbirliği ile Junkers A-20 modeli uçak üretimi başladı. Junkers A-20 den 15 adet üretildi. 1932’den sonra Amerikan Curtis-Wright montajına başlandı. 1938 yılına kadar toplam 145 adet Alman Gotha, 112 adet İngiliz MilesMagister tipi uçak üretildi. Atatürk zamanında Ankara fişek fabrikası (1924), Gölcük tersanesi (1924), İş Bankası (1924), Ziraat Bankası (1924 yenilendi), Eskişehir hava tamirhanesi (1925), gibi havacılıktan savunma sanayine, bankacılıktan tekstile, otomobilden inşaata ve ulaşıma, enerjiden hayvansal sanayiye, madencilikten yer altı kaynaklarına, ağır sanayi ve sanayi alanında onlarca fabrika açıldı. Bu fabrikalar sayesinde 1929-1938 yılları arasında ağır sanayi üretimi % 152 artarken toplam sanayi üretimi % 80 artmıştır.
Yine Ulu Önderimiz hayatı boyunca en büyük ideali 1919’da Sivas kongresinde kabul edilen “Misak-ı Milli’’ sınırlarını gerçekleştirmektir. Milli sınırlar içindeki bölgeler bölünmez bir bütündür. Birbirinden ayrılamaz, olarak kabul edilen kararlardan en önemlisi doğrultusunda hastalığının en yoğun zamanlarında “Hatay’’ meselesini çözerek “Misak-ı Milli’’ hedeflerinden birisini daha başarmış oldu.
Musul ve Kerkük konusunda yapmak istediği hamleler türlü içerden ve dışarıdan organize edilen iç isyanlar ile engellendi. Bu hedef için ömrü vefa etmedi.
Dünyanın 20. yüzyılda yaşamış en büyük lider olarak kabul ettiği Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün bizlere miras bıraktığı en önemli sözlerinden biri “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir. Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir.’’
Saygılarımla.


Tarih: 19 Kasım 2024 Salı    Hit: 1162




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol