20 Nisan 2024 Cumartesi   

Necmettin Sönmez / Sonart Yön. Kur. Bşk. / Üretim Kanadı

2023 HAYIRLI OLSUN...

 

Merhabalar saygıdeğer Pazaşavizyon okurları; Yüzyıllara damgasını vuracak olayları içinde yaşadığımız 2022 yılını bitirdik. Kaybettiklerimizin kazanımlarımızdan daha çok olduğu bir yılı geride bıraktık. Geçen yılın son haftasında yaşanan bazı olaylar beni çok rahatsız ettiği için değinmeden yapamadım.
Yeni yıla girişi kutlamak, buna dair bazı hazırlıklar yapmak bence kötü bir şey değil ama bunu Christmas kutlaması haline getirmek, bir Hırıstiyan geleneği olan İsa Peygamberin doğumu anlayışıyla onu kutlar manası ile yapılan uygulamadır. Bana biraz abartılı ve özünden sapma olarak geliyor ve dozu bu kadar arttırılınca da rahatsız ediyor. Çocuklarımıza okullarda yılbaşı partileri düzenlenmesi, kutlamaların olmazsa olmazı herkesin bir birine yılbaşı hediyesi alması veya almaya zorlanmaları maksadını aşan şeyler. Yılbaşı gecesi muhakkak bir eğlence ortamında yeni yıla girme çabaları, genç insanlarımızın ve onların çocuklarının. Bu olaya ortak çözüm bir Kurban Bayramı veya Ramazan Bayramından daha öne geçirme ve önemli kılma çabaları beni çok rahatsız etmeye başladı. Bu işleri bu kadar önemsetmeye ve mecburileştirmeye çalışan medyaya da hayret ediyorum. Dini ve Milli Bayramlarımızda bir bilemedin birkaç gün bu bayramlardan bahsedilirken, yılbaşı hazırlıklarından, yapılması gerekenlerden yani herkesin bir birlerine hediye alma mecburiyetinden, yılbaşının olmazsa olmazı yılbaşı ağaçlarından aylar öncesinden o kadar önemseyerek bahsedilmesi, bunların olması zorunlu hissi veriyor insanlara, bunları yapmamak veya yapmak bir statü meselesi halini almaya başladı sanki.
İngiltere’de bulunduğum süre içinde şunu izledim. İngilizlerin bir yıl içinde gerçekleştirmeleri için çalıştıkları iki emelleri vardır. Birincisi yaz aylarında Denizi ve Güneşi bol bir ülkede bir hafta tatil yapmak ve kışında en iyi şekilde Christmas’a hazırlanmaktı. Biri kendi sosyal yaşamlarını tatmin etmek kendilerini iyi hissetmek, diğeri de maneviyatlarını tatmin ettikleri kendilerini mutlu ettikleri Christmas günleri. Bu günlerde 10 gün boyunca her taraf kapalı olur, eğer tedbirli değilseniz 10 gün ekmek alabileceğiniz açık bir yer bile bulamazsınız. Tabi ki kendi inançları, yaptıkları inançlarının gerektirdiği şeyler. Bizlere ne oluyor? İnanın yabancı ülkelerdeki kutlamaların aynısı hatta bazı yerlerde daha fazla bile abartıldığı haller oluyor. Tabi ki yeni bir dönemin başlangıcı, yaşanan bir değişim var bütün dünyanın kabul ettiği, dünya ticaretinin buna göre şekillendiği bir düzen var, buna uymamız lazım o kadar. Benliğimizi kaybetmeden, tamamen yaptıklarının aynısını kopyalayarak, özenti misali olmamalı. Bu davranışları örnek alarak çocuklarımızın gelecekte neler yapacaklarını düşünemiyorum. Bu da benim gelecekle ilgili kaygılarım. Bahsetmeden, bu sosyal yaraya dair birkaç şey yazmadan geçemedim.
Daha öncede söylediğim gibi, iyisiyle kötüsüyle bir yıl geçti, yaşanan kötü olaylardan eğer ders aldıysak ne mutlu bize. Hiç ekim yapılmayan kilometrelerce tarım arazisi varken dışarıdan tarım ürünleri ithal etmemiz hatta hayvan yemi bile dışa bağlı kalmamız. Çok uygun Güneş ve Rüzgar enerjimiz varken hala nükleer santrallerin peşinden gitmemiz bunlardan bazıları. Aklımızı başımıza toplamalıyız, şu anda en kıymetli şey para. Böyle olur olmaz şeyler için dışarıya para ödememeliyiz. Nükleer santrallerine yapacağımız yatırımları risksiz ve temiz enerji kaynaklarına yani Güneş ve Rüzgar santrallerine harcarsak hem paramız ülkemizde kalır hem de çevremiz, havamız, suyumuz kirlenmemiş olur. Bugünden sonraki planlamalarda karar verici yetkililer bu şartları da düşünerek karar verirler inşallah.
2023 yılının herkes için, sağlıklı, huzurlu ve bereketli geçmesini diliyorum. Hoşça kalın sağlıklı kalın değerli okurlarım.  

Tarih: 15 Ocak 2023 Pazar    Hit: 1068




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol