24 Nisan 2024 Çarşamba   

Sadık KAHRAMAN / Gazeteci Yazar / Şehir ve İnsan

2020 DİLEMMASI

 

ULUSLARARASI arenada seçimler, anlaşmalar, alınan kararlar derken birçok değişiklik boy gösteriyor. Ancak virüsün ve ekonomik krizin etkisi altına aldığı AB, ABD ve Çin, tıpkı rahmetli Necati Özfatura tarafından Türkiye Gazetesindeki 1996 tarihli yazıda birebir ifade edildiği gibi dağılmanın, batmanın, ekonomik ve kültürel yozlaşmanın eşiğinde.
21. asrın Türk ve İslam aleminin asrı olacağına inancımız her yeni gelişmeyle beraber perçinleniyor. Bu sene yaşananlar da bunlardan sadece bir kısmı. Elbette biz de bu sıkıntıları yaşıyoruz fakat bizim farkımız halkını korumayı önceleyen devletimizdir.
Bu senenin özeti de budur nitekim.
**
Depremler ve ihmaller bu sene bol bol konuşuldu. Biz de burada daha önce yazdık. Geçtiğimiz günlerde Siirt’te, Antalya’da yaşanan depremler de gösteriyor ki Türkiye her bölgesiyle bir deprem ülkesi. Bu yüzden önlemler de, devletin göstermesi gereken ihtimam da her bölgede aynı derecede olmalı; rant için birilerine peşkeş çekilen araziler yarın baş koyulan yastıkları demir eder sonra.
**
Bülent Arınç, Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılanması gerektiğini ve Osman Kavala’nın tutukluluk sebebini anlayamadığını söyledikten sonra Erdoğan’dan tepkisini aldı ve Yüksek İstişare Kurulu üyeliğinden de istifa etti. Siyaset tarihimizde bu tür “ikincil” oluşumlar, kendince “asıl” adamdan ayrı bir yol yürümeye çalışma çabaları, “özgün” söylemler çok görülmüş, bunlar genellikle de hüsranla sonuçlanmıştır.
En yakın örneklerden biri de Latif Şener’in AK Parti’yle ilgili kurduğu fantezilerdir nitekim. Sonucu ayan beyan ortada. Babacan, Davutoğlu, Gül, Arınç..
Erdoğan sebebiyle halkın sevgisini kazanan adamlar, halka Erdoğan’ı kötüleyip Erdoğan’a meydan okuyacak. Biden’dan Türkiye’ye demokrasi getimesini isteyen CHP vekilinden farkları yok, onlar da Erdoğan’ın “düştüğü” ve “liberal demokrat” bir iktidarın geldiği, güya kendilerinin yönetecekleri bir Türkiye hayaliyle yanıp tutuşuyorlar. Tıpkı Arınç meselesinde olduğu gibi evdeki hesap çarşıya uymuyor tabi, ne olup bitecek hep birlikte göreceğiz. Ama Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı adayı yapmaya sıcak bakıp Erdoğan’ın Gül’den korktuğuna inanan Kılıçdaroğlu ile iyi anlaşacakları kesin..
**
Berat Albayrak’ın memleketimize hediye ettiği şahane ekonomi, istifasıyla birlikte bir an için kendine geldi gibi olsa da bıraktığı hasar kolay kolay kapanacak gibi durmuyor. Ama bizler maaşımızı dolarla almadığımız için bu mesele bizi ilgilendirmiyor, dolarla işi olanlar düşünsün demek isterdim! Doların canı cehenneme lakin paramız eridi. Yani alım gücümüz düştü. Berat bey...
**
Taciz ve tecavüz skandalıyla çalkalanan CHP’de ise her şey yine bildiğimiz gibi: ikiyüzlü. Sağ cenahtan, dindar diye kendini tanıtanlardan böyle kepazelikler çıkınca ağzından salya aka aka İslamiyet’e, Müslümanlara hakaretler edenler ne yazık ki Canan Kaftancıoğlu gibi kadın bile olsalar CHP’de yaşanan bu tür rezilliklere sesini çıkarmıyor, tepkisini ortaya koymuyor. Halbuki sapıklığın tarafı, ideolojisi olmaz. En sonunda Barış Yarkadaş bile isyan ettiğine göre Kaftancıoğlu zora düştü demektir.
Ne diyelim, senelerdir güzel dinimize karaktersiz sapıklar üzerinden saldırmaya çalışanlar kendi pisliklerinde boğuluyor. Keşke Müslümanlara, dine saldırmak için bir araç olarak kullanmak yerine sapığı sadece sapık olduğu için lanetleseydiniz, belki şimdi konuşmaya yüzünüz olurdu..
**
İyisiyle kötüsüyle koca bir seneyi bitirmek üzereyiz. Bundan birkaç yıl önce bu sene yaşayacaklarımızı birileri bize söylese “Beş dakikada film senaryosu yazdın!” diye gülüp geçerdik herhalde. Ocak ayından beri olmaz denilen, tahmin edilemeyecek ne varsa oldu. Tüm dünyayı sarmış olan Corona virüs Türkiye’mizi Mart’ta yakaladı. Halen katlanarak devam eden vaka sayıları ve ne yazık ki vefatlarla karşı karşıyayız. Sokağa çıkma yasakları, sosyal mesafe hayatımızın birer parçası oldu.
Aşı meselesi ise tam bir dilemma.
Her kafadan ayrı ses çıkıyor ancak bu konu 2021’in de ana gündemi olacak. Ülkenin bir başka gündemi ise Ahmet Kaya’nın şarkı başlığındaki gibi; “Devlet-in baş kaldırısı Erdoğan ile güçlenerek devam edecek. Bir an önce eski sağlıklı ve güçlü günlere dönebilmek ümidiyle. Sağlıcakla kalın. Vesselam...

Tarih: 12 Aralık 2020 Cumartesi    Hit: 5779




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol