20 Nisan 2024 Cumartesi   

2019’DA KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

 

ÇALIŞANLAR için kıdem tazminatı her zaman önemli olmuştur. Yıllarca işçilik yapan çalışanların en büyük güvencesi, kıdem tazminatıdır. Peki kıdem tazminatı, gelen zam ile birlikte kaç lira oldu. Yeni kıdem tazminatını sizler için araştırdık. İşte ayrıntılar…
Yeni yapılan düzenleme sonrası kıdem tazminatı tavan miktarlar belirlendi. Bunun üzerine vatandaşlar kıdem tazminatlarını sorgulamak için araştırmaya başladı. Bilindiği üzere kıdem tazminatı tavanı çalışanlar için her yıl iki kere belirleniyor. Memur maaş katsayısındaki artışa göre yapılan bu hesaplama ocak ve temmuz ayında yükseltiliyor. Kıdem tazminatı çalışılan süre ile son brüt maaşın çarpılması sonucu bulunuyor. Ancak brüt maaşta bir sınır belirleniyor. Buna kıdem tazminatı tavanı adı veriliyor. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren kıdem tazminatları hesaplanırken brüt ücret tavanı 6 bin 17 lira 60 kuruş olarak düzenlendi.
Kıdem tazminatı hesaplamak için çalışana; her bir yıl için 30 günlük tazminat ödeniyor. Toplam tazminat tutarı da çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o iş yerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması ile bulunuyor. Örneğin, çalıştığınız iş yerinde son aldığınız brüt ücret 3 bin liraysa ve iş yerinde 5 yıldır çalışıyorsanız ve işten çıkarıldıysanız kıdeminiz 15 bin lira tutuyor. Ücretin içinde yer alan yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılıyor.
Kıdem tazminatından vergi olarak sadece “damga vergisi” kesiliyor. Ayrıca kıdem tazminatı hesaplaması aylık brüt tutar üzerinden hesaplanır ve aylık brüt tutarının tavan sınırı vardır. 2018 yılı için kıdem tazminatı tavanı 5.001,76 TL’dir. Yani kıdem tazminatı hesaplamasında 2018 yılı için en fazla 5.001,76 TL üzerinden hesaplama yapılabilir.
Bununla birlikte kıdem tazminatına hak kazanabilmek için en bir yıl bir iş yerinde çalışmalı ve iş yerinden çıkarılmış olmanız gerekir. Kendi isteğinizle iş yerinde ayrılırsanız, kıdem tazminatınızı alamazsınız.
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Kıdem tazminatı çalışılan süre ile son brüt maaşın çarpılası sonucu bulunuyor. Ancak brüt maaşta bir sınır var. 1 Ocak’tan itibaren kıdem tazminatı hesaplanırken brüt ücret tavanı 6 bin 17 lira 60 kuruş olarak belirlendi. 

Tarih: 15 Ocak 2019 Salı    Hit: 1893




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol