28 Mart 2024 Perşembe   

Muhammed SANCAKTAR / Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkan Vekili / Geniş Açı

2018’DE NELER OLDU?

 

KIYMETLİ dostlar; Siyasetten ekonomiye, spordan  sanata, magazine 2018 yılı Türkiye'de ve dünyada önemli olaylara sahne oldu. Yeni umutlarla ve hayallerle 2019'a girerken, 2018 yılında yaşadığımız önemli olayları kısaca sizlere hatırlatmak istedim.
Geride bırakmamıza  sayılı günleri kalan 2018 yılı Türkiye ve Dünya açısından ekonomik, siyasi ve  bir çok önemli olayın yaşandığı bir yıl oldu. Dünya açısında bakacak olursak, ABD’nin Rusya ve İran’a uyguladığı yaptırımlar, Çin’le devam eden ticaret savaşı, bir türlü sona erdirilemeyen Suriye savaşı, Mynmar’da yaşanan dram, Yemen’de yaşanan çatışmalar ve çocuk ölümleri,Göçmenlerin yaşadığı dramlar ve ölümler, bazı Avrupa ülkelerinde yaşanan terör saldırıları gibi olaylara sahne oldu.
ABD Başkanı Trump canı sıkıldıkça bir çok ülkeyi tehdit etti. Bunlardan biri de Türkiye’ydi. Bu konuya aşağıda değineceğim. Kuzey Kore, Trump’un en fazla tehdit ettiği ülke oldu. Büyük bir savaş çıktı, çıkacak derken neyse ki sulhla bitti.
2018’in en önemli olaylarından biri de şüphesiz ki ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Tel-Aviv’den Kudüs’e taşıması oldu. Kısaca küresel çapta bakacak olursak 2017’de var olan sorunların hiçbiri çözülmedi aksine yenileri eklendi. Yani 2018 yılı tüm dünya için kötü geçti.
Türkiye açısında bakacak olursak; 2018 yılı bizim için de kötü geçti. Öyle ki bizim açımızdan  tarihte eşi benzeri görülmemiş olaylara sahne oldu. Sevindirici ve olumlu gelişmeler de yaşadık elbette ki, ancak yaşadığımız kötü olayların etkisi hala devam ediyor.
Türkiye siyaseti açısından 2018 yılı oldukça önemli ve unutulmayacak bir yıl olmuştur.2017 yılı nisan ayında yapılan referandumla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi, alınan erken seçim kararı sonrası  24 Haziran 2018’de yapılan seçimle hayata geçmiş ve Türkiye yeni bir sistemle yönetilmeye başlanmıştır. Bu sistemle Başbakanlık kurumu kaldırılmış, yetkileri Cumhurbaşkanına devredilmiştir. İlk defa halk ülkeyi yönetecek kişiyi direkt seçmiştir. Seçimden önce yoğun bir şekilde yaşanan tartışmalar seçimden sonra büyük ölçüde son bulmuş, halk bu siteme kısa sürede adapte olmuş ve sistem oturmuştur.
2018 yılı Türkiye açısından terör olaylarının hemen hemen en az yaşandığı yıllardan biri olmuştur. Kahraman güvenlik güçlerimiz, Hükümetimizin kararlı duruşu sayesinde teröre ağır  darbe vurmuş ve bitirme noktasına getirmiştir.
Ülke ve Millet olarak 2018 yılında dünyada bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir olayla karşılaştık.  15 Temmuz 2016’da yaşadığımızın alçak ve hain ve darbe teşebbüsünün ekonomik ve finansal ayağını Ağustos 2018’de yaşadık. Rahip Brunson’un tutukluluğunu bahane eden ABD yönetimi ve Trump, ülkemize aleni ekonomik savaş ilan etti. Bir anda fırlayan Dolar ve Euro karşısında Türk Lirası adeta eridi. Vatandaşımız büyük bir umutsuzluk ve karamsarlığa kapıldı. Piyasalarda tam anlamıyla belirsizlik hakim oldu. Ancak güçlü yönetimin istikrarlı ekonomik politikaları sayesinde bu krizden, bu ekonomik savaştan kurtulmayı ve piyasalara rahat bir nefes aldırmayı başardık. Bu da bize şunu gösterdi ki bu aslında sanal ve dış güçlerin manüpilasyonları sonucu ortaya çıkan bir durumdu. Bunu atlattık ve zaten atlatacak güçteydik.
2018 yılının en önemli gelişmelerinden biri de ‘’Türk Akım’’ projesinin İstanbul ayağının tamamlanması ve projenin tamamının bitme aşamasına gelmiş olması. Bu projeyle Rusya’dan gelen doğalgaz boru hattının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması Türkiye’nin jeopolitik konumunu daha da güçlendirdi.
2018 yılında yaşadığımız ve tüm dünyayı sarsan bir diğer olay ise Ekim 2018’de işlenen Kaşıkçı cinayeti olmuştur. Suudi Arabistan Yönetimine muhalif olan Suudi asıllı ABD vatandaşı ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda hunharca ve canice katledildi. Hükümetimiz bu konuyu da tüm açıklığıyla ortaya çıkarıp dünya kamuoyuyla paylaştı. Şimdi kamuoyu   başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın Suudi yönetimine karşı vereceği tepkiyi merakla bekliyor.
2019 yılından beklentilerimize gelince; her şeyden önce 30 Mart 2019 günü yapılacak yerel seçimlerden sonra 2023 yılına kadar ufukta herhangi bir seçimin şimdilik gözükmemesi istikrar ve piyasalar için olumlu bir etken olarak gözüküyor. Diğer yandan Cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminin tam anlamıyla oturması ve tüm eksiklerin giderilmesi sonucu 2019 yılında daha güçlü ve sağlam bir ekonomi yönetimi beklentimiz ve umudumuz bulunmakta. Döviz kurunun hızla düşmesi, yabancıların ülkemize olan güveninin artması, ihracatta yeni hedeflerin belirlenmesi ve 2018 yılı ihracatının beklentilerin üzerinde olması bizleri umutlandırıyor. Terörün her geçen gün daha da ağır darbeler alması ve bitme noktasına gelmesi ülkemizin ayağındaki prangalardan kurtulup şahlanacağı ümidi veriyor. Tüm bunları göz önüne aldığımızda 2018 yılında yaşadıklarımızı 2019’da yaşamayacağımızı ve güzel günlerin bizleri beklediğini umuyor ve temenni ediyorum. 
Kalın sağlıcakla…

Tarih: 14 Aralık 2018 Cuma    Hit: 2453




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol