29 Mart 2024 Cuma   

15 TEMMUZ’UN 6. YILINDA, FETÖ İLE MÜCADELE

 

Bu yıl hain darbe girişiminin 6. yıl dönümü vesilesiyle 251 şehidimizi rahmetle, vatan için canını hiçe sayan 2000’e yakın gazimizi sevgi ve saygıyla yâd ediyoruz. Bir daha böyle elim bir hadiseyi yaşamamak için geçmişten ders almak ve düşmanı daha iyi tanımak adına bu yazıda Fetullahçı terör örgütünün (FETÖ) uluslar arası yapılanmasına kısaca bir göz atalım.
Hatırlamak gerekir ki FETÖ, hain darbe girişiminin evvelinde 150’ye yakın ülkede yapılanmış hatta bazılarında başka darbe girişimlerinde bulunmuştur. Bugün FETÖ’nün faaliyet gösterdiği ülke sayısı 100 civarındadır. ABD’nin yanı sıra Balkanlar, Afrika ve Asya gibi yerlerde faaliyetlerine devam eden örgüt hâlâ gençleri tuzağına çekmektedir. Örgüt mesajını,  küresel okulları, düşünce kuruluşları ve Avustralya’ya taşınan Zaman Gazetesi üzerinden devam ettirmektedir. Buna karşın, Türk devleti 50 kadar ülkede Maarif Vakfı gibi kurumlar aracılığıyla bu okulları kapattırma ve bu binaların kullanım hakkını milli vakıflarımıza kazandırmaya çalışmaktadır.
Tabi ki, Türk devletinin FETÖ ile mücadelesi küresel okul ağlarını çökertmenin ötesine gitmektedir. Bunun neticesinde devletimiz FETÖ’nün 2010 yılından beri ECOSOC (Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi) genel danışmanlık statüsü bulunan ve küresel çapta faaliyet gösteren “Kimse Yok Mu” derneğinin danışmanlık statüsünü kaldırtmıştır. Ayrıca, FETÖ iltisaklı “Gazeticiler & Yazarlar Vakfı” ve “Türk İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu” da aynı akıbeti yaşamıştır.
Bahsi geçen kurumlardan sadece “Gazeteciler & Yazarlar Vakfı” bile hain darbe girişiminin akabinde küresel çapta büyük etki yaratmaya devam etmiştir. Vakıf beş alt platformu (Abant Platform, The Intelectual Dialogue Platform, The Medialogu Platform, The Women’s Platform, Dialogue Eurasia Platform) vasıtasıyla algı oyunlarına devam etmektedir. 2016 yılının Ağustos ayında New York Times gazetesinde yayınlanan bir habere göre, vakıf İngiliz Milletvekili Sir Edward Garnier’e 115,994 Euro ödeyerek Türkiye aleyhinde “Türkiye’de Hukukun Üstünlüğü ve İnsan Haklarına Saygı” başlıklı bir rapor yazdırmıştır. Buna benzer başka bir FETÖ yapılanması ise ABD merkezli “The Alliance for Shared Values” (Ortak Değerler Platorfmu) isimli oluşumdur. Bu yapının ABD’de bulunan lobicilik firması “Podesta Group”a ABD kongresinde siyasilerin desteğini kazanmak için ciddi paralar verdiği raporlanmıştır. Ortak Değerler Platformu’nun ABD’de bulunan diğer önemli alt kurumları ise Atlantic Institue (Atlantik Enstitüsü), Rumi Forum, The Pacifica Institute ( Pasifik Enstitüsü), Institute of Interfaith Dialogue (Dinler Arası Diyalog Enstitüsü), Niagara Foundation (Niagara Vakfı) ve Peace Islands Institute (Barış Adası Enstitüsü) gibi not edilmesi gereken düşünce derneği görünümlü kurumlardır.
Örgütün yurtdışında lobicilik faaliyetleri ve bulundukları yerlerde köklenme girişimleri yabancılar tarafından bile belgesellere konu olmaktadır. Örgüt farklı zamanlarda think-tank (Düşünce Kuruluşu), Medya Kanalı, Yardımlaşma Derneği ve farklı STK kimlikleriyle ortaya çıkmaktadır. Buna karşın devletimiz aynı trajedinin farklı ülkelerde yaşanmaması ve örgütün ekonomik gücünün kesilmesi için gerek İletişim Başkanlığımızın yayınları gerek Milli Sivil Toplum kuruluşlarımızın çabasıyla örgütü bitirmek adına dünya çapında çaba sarf etmektedir. Bu mücadelenin, yeni sivil toplum kuruluşlarının kurulması ve yeni FETÖ karşıtı mücadelelerin başlamasıyla destekleneceği beklenmektedir. Örgüt lideri Gülen’in sağlık durumunun kötüye gitmesi yapının içinde birliğin bozulacağı ve mücadelenin devam etmesi halinde FETÖ’nün lokal bir yapıya indirgenmesi, hatta tarih sahnesinden silinmesi örgüt için umulan bir akıbettir.

Tarih: 02 Ağustos 2022 Salı    Hit: 1301




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol