19 Nisan 2024 Cuma   

İYİ BİR EBEVEYN OLMAK İSTİYORSANIZ; BAŞARILI DEĞİL, MUTLU ÇOCUKLAR YETİŞTİRMELİSİNİZ

 


ÇOCUKLARINI eğlenceli ya da keşfe yönelik oyunlar yerine, rekabete dönüşen faaliyetlere yönlendiren aileler; ne yazık ki şimdiki ana güvenme yerine, sürekli gelecek için kaygı duyuyorlar. Şimdiden, çocuklarından dahi olmalarını bekliyor ve oyunlarda sürekli öğreticilik olması gerektiğini düşünüyorlar.
Onlara bu yönde oyuncaklar alarak gereğinden fazla yükleme yapan aileler, yanlış yönelimli bazı oyuncaklar sebebiyle çocuklarının ruhsal- bedensel gelişimini yanlış yönde etkiliyor ve pedagojik esasları göz ardı ediyorlar. Çocuklarının öğretici oyuncaklarla gelişebileceğini düşünen anne babalar, oyuncakları alırken yeterince incelemiyor ve üzerinde yazan bazı verilere itibar ederek yaş, cinsiyet ve diğer özellikler çocuğa uysa bile; her çocuğun birbirinden farklı gelişim ve algı özelliklerine sahip olduğunu unutuyorlar.
Bütün bunlar yerine; aileler çocuklarıyla kendileri oyun oynamalı, her gün bunun için onlara vakit ayırmalılar. Onların algı ve ilgilerini keşfetmeli, oyun esnasında hem onlara eşlik etmeli hem de bağımsız oyunlarını yaratabilmeleri için onları özgür bırakmalılar.
İçerisinde gerçekliği en çok barındıran oyunlar, çocukken oynanan oyunlardır. İnsan yaş aldıkça, hayatında oyunun yeri azalır ve tüm özellikleri kaybolur. Bu yüzden belli bir yaştan sonra oynanan oyunlar; alınırlardı daralan, yaratıcılığı artırmayan, sadece vakit geçirmeye odaklı oyunlar haline gelir.
Oysaki çocukluk döneminden oyun, varoluşsal bir gerçekliğe işaret eder. Çocuk, oyun yoluyla kendini gerçekleştirir ve ifade etme olanağı bulur. Oyun sayesinde ruhsal ve bedensel varlığını aynı anda ortaya koyar, hayal gücünü harekete geçirir.
Çok oyun az oyuncak!
Oyuncak, çocuğun oynaması için sadece bir araçtır ve asla amaç haline getirilmemelidir. Çocuğunuza onu geliştirmeyi vaat eden oyuncakları alır, sonra bir kenara çekilir ve onun gelişmesini beklerseniz; son derece yanlış bir yönelim içine girmiş olursunuz. Çünkü oyunun içinde oyuncağın varlığı ne kadar artarsa, oyunun çocuğa sağlayacağı fayda o kadar azalacaktır. Sanılanın aksine çocuğun oynamak için oyuncağa ihtiyacı yoktur. Çünkü çocuk çevresindeki her şeyi, oyununun içine dahil edebilir. Bizlere değersiz ve saçma gibi görünen her şey onlar için oyun malzemesi olabilir. Bir şeyi oyuncak olarak düşünmeleri ve oyuna dahil etmeleri için, ulaşabilecekleri bir yerde olması ve dikkatlerini çekmesi yeterlidir. Aileler çocuklarının çevresini buna göre düzenlemelidir. Oynamak için belirlenen oyun alanları, park yerleri büyüklerin çocuklar için geliştirdiği yerlerdir. Oysaki onlar oyun yerlerini, oyunun içinde inşa edebilirler. Bir masadan mağara yapabilir, bir battaniyeden çadır kurabilirler. Nesneleri amaçları dışında kullanıp onlara yeni anlamlar yükleyebilirler. Bu sebeple çocuk, doğru yönlendirildiğinde ve özgür bırakıldığında yaratıcılığı arta; oyuncak değil, oyun faydaya dönüşür. Tabii ki oyun ön planda tutularak, oyuncakta oyuna dahil edilebilir. Burada önemsediğimiz oyuncağın oyunda amaç değil, araç olarak kullanılmasıdır. 

Tarih: 21 Ocak 2018 Pazar    Hit: 1798




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol