29 Mart 2024 Cuma   

Naser ŞİMŞEK / İnşaat Mühendisi / Teknik Bakış

İSTİFA

 

11 KİŞİDEN oluşan Yüksek Seçim Kurulunun 19/11/2018 tarihli 1052 nolu kararına muhalefet eden 3 kurul üyesinin muhalefet şerhini sizlerle paylaşmak istiyorum.
5393 sayılı Belediye Kanununun “Norm kadro ve personel istihdamı” başlıklı 49. maddesinin yedinci fıkrasında; “Norm kadrosunda belediye başkan yardımcısı bulunan belediyelerde norm kadro sayısına bağlı kalınmaksızın; belediye başkanı, zorunlu gördüğü takdirde, nüfusu 50.000'e kadar olan belediyelerde bir, nüfusu 50.001-200.000 arasında olan belediyelerde iki, nüfusu 200.001-500.000 arasında olan belediyelerde üç, nüfusu 500.000 ve fazla olan belediyelerde dört belediye meclis üyesini belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirebilir. Bu şekilde görevlendirilen meclis üyelerine belediye başkanına verilen ödeneğin 2/3'ünü aşmamak üzere belediye meclisi tarafından belirlenecek aylık ödenek verilir ve taleplerine göre bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilir. Bu şekilde görevlendirme, memuriyete geçiş, sözleşmeli veya işçi statüsünde çalışma dâhil ilgililer açısından herhangi bir hak teşkil etmez ve belediye meclisinin görev süresini aşamaz. Sosyal güvenlik prim ve benzeri giderlerden kurum karşılıkları belediye bütçesinden karşılanır.” hükmü yer almaktadır.
Kanunda bu şekilde görevlendirmenin ilgililer açısından herhangi bir hak teşkil etmeyeceği ve belediye meclis üyeliğinden belediye başkanlığına atananların görev sürelerinin belediye meclis üyeliği görev süresini aşamayacağı belirtilmiş olup, asıl görevleri belediye meclis üyesi olmakla birlikte belediye başkan yardımcılığı görevini geçici olarak ve ikinci görev olarak yürüten bu kişilerin 2972 sayılı Kanunun 17. maddesinde belirtilen istisna kapsamında olduklarının kabulü ile istifa etmelerine gerek bulunmadığı görüşüyle çoğunluk kararına karşıyız, şeklinde beyan etmişlerdir.
1052 nolu karara evet diyen 8 üye ise; Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesinin 7. fıkrası ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 17. maddesi uyarınca belediye meclis üyelerinin istifa etmesine gerek bulunmamakla birlikte, Kanunda belediye meclis üyelerinden belediye başkan yardımcılığına atananlarla ilgili bir istisna bulunmadığından, bu durumda olan kişilerin belediye başkan yardımcılığı görevinden istifa etmeleri gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir, diyerek kararlarını vermiştir.
Peki bu karar nerden çıktı, neden alındı diye düşünebilirsiniz. 
Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesi 1925 yılında ilçe olmuştur. Nüfusu yaklaşık 33.000’dir. Bu ilçemizdeki bir belediye başkan yardımcısı, aday adayı olmak isteğiyle, ilçe seçim kuruluna istifa edip etmemesi gerekir mi diye sorması üzerine, ilçe seçim kurulu konuyu YSK’na taşımış, sonuç itibariyle anlatılan karar doğrultusunda, Türkiye’deki tüm belediyelerde meclis üyesi olup aynı zamanda belediye başkan yardımcılığı yapanlar, meclis üyeliği veya belediye başkan aday adaylığı için 30 Kasım 2018 tarihi itibariyle istifa etmek zorunda kalmışlardır.

Tarih: 14 Aralık 2018 Cuma    Hit: 2721




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol