25 Nisan 2024 Perşembe   

İNŞAATIN 2016’SI / 2017’Sİ

 

İNŞAAT sektörü 2016’da yüzde 6 büyüme kat etti. Böylece inşaat sektörü genel ekonominin ve diğer birçok sektörün üzerinde performans göstermiş oldu. 
2017’ye, 2016’dan devralınan ekonomik ve siyasi mirasın yarattığı belirsizlikler ile giren ülkemiz, bu çerçevede inşaat sektörünün 2017’yi nasıl geçireceği merak konusu oldu. Ancak yaşanan birçok olumsuzluğa rağmen ülkemizin lokomotifi haline gelen sektörün önde gelen temsilcileri 2017 yatırımları için “Durmak yok, yola devam” mesajı verdi. 
Konut sektöründe 2016’da konut satışları yılın son dört ayında uygulanan kampanyalar ile yeni bir rekor kırdı. 2017’de ise aynı satış seviyesine ulaşılması için kampanyaların sürmesi gerekiyor.  Nitekim 2016’nın son dört ayındaki kampanyalar ile 2017 talebinin bir bölümü öne çekildi. Uygulamaya başlanan 20 yıl vadeli konut satışı ise inşaat şirketlerinin mali yapıları elverdikçe devam edecek ve konut satışlarını destekleyecek gibi. 
2016 yılı gerçekleşmelerinden hareketle alınan yapı ruhsatlarının, metrekare ve daire sayısı olarak konutlarda yüzde 6 büyüdüğü göze çarpıyor. Konut dışı binalarda ise yüzde 4 gerileme söz konusu. Bu çerçevede 2017’de konut inşaatlarındaki satışların toplamda artarak devam edeceği ancak konut dışı bina yatırımlarının da  yavaşlayacağı öngörülüyor.
Kentsel dönüşüm süreci, inşaat sektörüne ivme kazandırmaya devam eden bir diğer etken olarak göze çarpmakta. Sektörü hızlandırmaya yönelik yapılan düzenlemeler de 2017’de hızlanacak. Yenileme faaliyetleri ise mevcut belirsizliklere rağmen süreceği de biliniyor. İlaveten; mevcut konutların yenilenmesi, konut sahipleri için servet yenilemenin de bir aracı haline gelmiş olması da konut sahiplerini iştahlandırmaya ve yenileme yatırımları hız kesmeden devam edeceğinin ispatı niteliğinde.
Tüm bu olumlu etki oluşturacağını düşündüğümüz verilerin dışında, büyümeyi yavaşlatıcı etki göstereceğini öngördüğüm birkaç husus da yok değil elbette.
2016’nın ikinci yarısından itibaren konut kredilerinin aylık ortalama faiz oranları yüzde 1’in altında gerçekleşti. Ticari kredilerde de faiz oranları, göreceli düşük kaldı. Ancak bankaların 2017 genelinde aylık ortalama yüzde 1’in altında faiz ile konut kredisi kullandırma olasılığı düşük olduğu gözüküyor. Muhtemelen ticari kredi faiz oranları da 2016 ortalamasının üzerinde olacak. Buna rağmen uygulanan kampanyalar ile kredi faiz oranları düşük tutulmaya çalışılsada özellikle yüzde 1’in üzerinde faiz oranları, gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlere negatif etkisi olacağı kanaati mevcut. 
Döviz kuru artışları, maliyetlerdeki artışlar, nisan ayında gerçekleştirilecek olan referandum süreci,  piyasadaki likidite sıkışıklığı ve ödeme güçlükleri ile el konan firmaların yarattığı etkiler de sektörü zorlayıcı etkiler olarak göze çarpmakta. Bahsi geçen tüm olumsuz göstergeler, müteahhit firmaları da zorlamaya devam edecek gibi gözüküyor.
Sonuç olarak topyekün değerlendirildiğinde, inşaat sektörü 2017’de genel ekonominin üzerinde  ancak 2016’nın altında bir büyüme performansı göstereceğini öngörmekteyim.

Tarih: 14 Mart 2017 Salı    Hit: 1114




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol