26 Nisan 2024 Cuma   

Muammer KÜTÜK / Kütükler Yapı Yön. Kur. Bşk. / Yatırım Stratejileri

İMAR PLANI KARMAŞASI!

 

İSTANBUL dünyanın birçok ülkesinden nüfus olarak büyük olmasına rağmen tarihte bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış  büyük bir metropolün daha halen daimi imar planı olmaması çok şaşırtıcı.
39 ilçesinin bulunduğu megakentte  ilçe belediyelerinin imar yapılaşmasında değişiklikler göze çarpmaktadır. Örnek vermek  gerekirse yanı başımızda olan Esenler’de toplu yapılaşmasında 500 m2 araziye % 20 artı verilirken, Bayrampaşa’mızda 1000 m2 araziye ulaşınca ancak % 5 imar hakkı daha kazanıyorsunuz. Bu bir nebze ilçeden ilçeye haksız kazanç elde etmek oluyor. Esenler’deki mülk sahibinin 1000 m2 olan arazisine blok yapıldığı zaman % 40 fazladan hak kazandığı için yerini müteahite verdiği zaman kentsel dönüşümden maksimum faydalanırken Bayrampaşa’da bu oranın % 5 olması bizim mahallelerimizin birleşip site olmasını imkansız hale getiriyor Bu tür imar artışlarının ilçe ilçe değişiklikler göstermesi yerine İstanbul imar planlarının bir kere yapılıp 100 yıl sürdürülebilir olması gerekiyor. Dünyada gelişmiş kentlerdeki imar planları en az 60 yıllık olup değişiklik göstermezler. İstanbul’da 5 yılda bir imar planlarında değişiklikler yapılıyor. Daha da ilginç konulardan bahsetmek gerekirse Bayrampaşa’da çatılar gizli dere olurken Esenler’de saçağın dışında yer alıyor. Bayrampaşa’da çatılar ahşap çalışılırken Zeytinburnu’nda ve Gaziosmanpaşa’da beton zorunluluğu vardır. Bayrampaşa’da çatılar çift kat mebran olurken Esenler’de çatılar kremit olma zorunluluğu vardır. Bu ve bunun gibi birçok olayın ilçe belediyelerin meclisine bırakılmaması İstanbul gibi bir megakentin her bölgesinde yapılaşmanın benzerlikler göstermesi gerekmektedir. 
Kat maliklerinin yaşadığı ortak kullanım alanlardaki sorunlar için yönetim planlarından birkaç madde paylaşmak isterim. 
MADDE: 12: Kat malikleri ana gayrimenkulün ortak giderlerine aşağıda tespit edildiği şekilde katılırlar.
a: Kat malikleriden her birisi arsa payları ne olursa olsun; kapıcı ve kalorifercinin aylık ücreti, sigorta primi ve sair tüm giderlerine eşit olarak katılırlar.                                                                                                         
b: Ana gayrimenkulün sadece tüm yakıt giderleriyle bu giderler için toplanacak avans ile kalorifer kazan ve her türlü tesisatının bakım, koruma,onarım ve yenileme giderlerine; arsa ne olursa olsun,her kat maliki kendi bağımsız bölümünün ana yapıdaki yüzölçümünün kapsadığı yapı kullanma belgesinde belirtilen metre kare oranına göre katılır. Ancak ısı pay ölçülerinin takılmasına kat maliklerini kurulunca karar verilmesi halinde, bu pay ölçerler esas alınır. 
c: Kapıcı kaloriferci giderleriyle yakıt giderleri dışında kalan; sigorta primlerine ortak yerlerin bakım, onarım, koruma, aydınlatma giderleriyle, yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payları oranında katılmakla yükümlüdür. 

Tarih: 14 Ekim 2020 Çarşamba    Hit: 9194




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol