24 Nisan 2024 Çarşamba   

Fatih ŞENGÜLER / Mali Müşavir / Mali Analiz

İKİNCİ EL OTO ALIM SATIMINDA DEVRİM-2

 

DEĞERLİ Paşavizyon okurları merhaba.
Konumuza girmeden önce bu büyük Paşavizyon ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı ayrı bir gurur yaşıyor ve 10. yılı dolayısıyla Genel Yayın Yönetmenimiz Cemil Sağlam'ı tebrik ediyorum. Nice 10 yıllara Paşavizyon...
***
İlk sayımızda 13/02/2018 tarih ve 30331  sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK konusunda garanti koşulları ve şartlarını ele aldık. Bu sayımızda ise araç alım satımını yapan işletmelerdeki standarttan devam ediyoruz.
Yetki, Yeterlilik 
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edebilecek kişiler ve yetki belgesi
MADDE 5 – (1) İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılır.
(2) Yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından verilir, yenilenir ve iptal edilir.
(3) Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenir ve devredilemez.
(4) Yetki belgesinin geçerlilik süresi beş yıldır.
(5) Yetki belgesi, işletmede kolayca görülüp okunabilecek bir yere asılır.
(6) Bakanlık, yetki belgesinin içeriği ile yetki belgesinin düzenlenmesine ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar
MADDE 6 – (1) İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;
a) 18 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartların taşınması,
b) Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması,
c) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,
ç) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün;
1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
2) En az lise mezunu olması,
3) Mesleki yeterlilik belgesine sahip olması,
4) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması,
5) Konkordato ilan etmemiş olması,
6) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması, gerekir.
(2) Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim, Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından verilir.
Görüyorsunuz ki halk arasında galerici olarak geçen kuruluşlara yüklenen sorumluluk ve standart tamamen bu sektöre olan güveni pekiştirmesi açısından son derece faydalıdır...
Yazimiza son verirken kira gelirlerinizi 26.03.2018 tarihine kadar hazır beyan sistemi vasıtası ile evinizden, işyerinizden bile beyan edebilirsiniz..!
Hatirlatmasini da yapmayi unutmayalim..
Esen kalın..

Tarih: 19 Mart 2018 Pazartesi    Hit: 1153




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol