18 Nisan 2024 Perşembe   

İDRAR KAÇIRMA KADER DEĞİLDİR!

İDRAR KAÇIRMA KADER DEĞİLDİR!
 

Kadınlarda idrar kaçırma KADER DEĞİLDİR!

Üriner inkontinans (İdrar kaçırma), özellikle 30 yaş üstü kadınların en az %25’ini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Dolayısıyla, bu hastalık hepimizin bildiği yaygın hastalıklar Hipertansiyon veya Diyabetten (Şeker) daha yüksek bir önceliktir. Toplumda sık görülmesi sonucu, ne yazık ki neredeyse normal yaşamın bir parçası olarak algılanmaktadır. 
Birçok kadın bunun bir kader olduğunu düşünerek hayatını yaşam kalitesinde önemli kısıtlamalar olmasına rağmen devam ettirir.
Oysa günümüzde, modern tıbbın gelişimi ve cerrahi tekniklerin gelişimine paralel olarak, kadınlarda inkontinans sorunu başarı ile tedavi edilebilmektedir. Tedavi sonrası kadınların sosyal yaşamı ve yaşam kalitesi, öz güveni ve seksüel yaşamında anlamlı derecede artış olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Sonuç olarak kadınlarda üriner inkontinans, normal yaşamın bir parçası değil tedavi edilebilir bir hastalıktır.

ÜRİNER İNKONTİNANS NEDİR?
TİPLERİ NELERDİR?
İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumudur. Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte ileri yaş, obezite, sigara içimi, farklı sistemik hastalıklara sahip olmak risk faktörleri olarak sayılabilir. Şiddeti değişkenlik göstermekle beraber, öksürme, gülme ya da karın içi basınç arttığında damla damla idrar kaçırma (stres inkontinans) olabileceği gibi, aniden idrar yapma hissi ile tuvalete yetişememe ve idrar kaçırma (urge inkontinans) şeklinde ortaya çıkabilir. Bazen her iki tip idrar kaçırma kombine olabilir (mix tip inkontinans). 

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?
İdrar kaçırma ile ilgili şikayetleri olan kadınlar mümkün olan en kısa sürede ilgili hekime utanmadan ve sıkılmadan tüm sorunlarını anlatarak başvurmalıdır. Özellikle şu durumlar var ise hekim kontrolüne başvuru ertelenmemelidir.
• İdrar kaçırma ile birlikte başka idrar şikayetleri mevcut ise (idrarda kan görülmesi, yanma, idrar yaparken zorlanma)
• İdrar kaçırma günlük aktivitelerinizi, sosyal ilişkilerinizi, yaşam kalitenizi ve günlük planlarınızı etkiliyorsa
• İdrar kaçırma şikayetleri zamanla artıyorsa

ÜRİNER İNKONTİNANS NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Üriner inkontinans tedavisi, inkontinans tip ve şiddetine bağlıdır.Çeşitli medikal ve cerrahi tedaviler mevcut olup tedavi hastaya özel seçilmelidir. Çoğu hastada, ilk basamakta, fiziksel ve davranışsal terapiler tercih edilir. Sonraki basamaklarda, ağır anatomik problem saptanan hastalarda ve şiddetli inkontinansta cerrahi ve kombine tedaviler tercih edilebilmektedir.
Her ne kadar 1. tedavi seçeneğimiz cerrahi olmasa da ne yazık ki ülkemizde farklı sebeplerden dolayı (hasta isteği, hekim tecrübesizliği vb.) bir çok hastada cerrahi prosedürler uygunsuz bir çok hastada uygulanarak yeterli tedavi sonucu alınamıyor.
Günümüzde gelişen teknikler ile Üriner inkontinansta her geçen gün tedavi başarılarımız artıyor.Bayrampaşa Kolan Hospital bünyesinde bulunan uzman ekibimiz ile 2007 yılında geliştirilmiş CESA-VASA operasyon tekniği sayesinde gerekli hastalarda uygulandığı takdirde çok yüksek oranlarda yaşam kalitesini arttırma ve kesin tedavi şansına sahibiz. Eğer böyle bir probleme sahipseniz sizi de en yakın zamanda ekibimizin değerlendirmesine bekleriz.İdrar kaçırma bir kader değildir ve herkesin yüksek bir yaşam kalitesine hakkı vardır.


Uzm Dr. Berker Kavşı
Bayrampaşa Kolan Hospital
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Tarih: 17 Ekim 2019 Perşembe    Hit: 4101

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol